Fans zien een PSV waar ze weer van kunnen houden

Slechts één basisspeler van gisteravond speelde vorig seizoen ook al bij de club. Met een jong elftal overrompelde PSV zijn tegenstander uit België.

Georginio Wijnaldum, Adam Maher, Karim Rekik, Jürgen Locadia, Florian Jozefzoon en Joshua Brenet vieren de overwinning van hun club PSV op Zulte Waregem in de derde voorronde van de Champions League. Foto Pro Shots

Bij de aanstelling van Phillip Cocu als nieuwe hoofdtrainer van PSV was de belangrijkste opdracht van de directie dat de jeugd weer een kans moest krijgen in Eindhoven. Minder aankopen en meer jongens uit de opleiding, met wie de fans zich konden identificeren.

Cocu heeft die opdracht vrij letterlijk genomen, getuige de opstelling van PSV gisteren in het gewonnen duel in de derde voorronde van de Champions League, tegen het Belgische Zulte Waregem (2-0). Met een gemiddelde leeftijd van net boven de 21 jaar stuurde hij het jongste PSV uit de clubgeschiedenis het veld op.

Voorafgaand aan het duel gonst het al van de verwachtingen in het Philips Stadion. Wie zijn deze jonkies die nog geen officiële wedstrijd voor PSV hebben gespeeld? Hoe houden ze zich staande op het hoogste niveau? Ervaren krachten als Mark van Bommel, Kevin Strootman en Jeremain Lens zijn allemaal vertrokken, mannen als Zakaria Bakkali (17), Karim Rekik (18) en Joshua Brenet (19) moeten het dit seizoen gaan doen voor de club.

Maar dat jeugdige onervarenheid niet altijd slecht hoeft te zijn, bewees de wedstrijd tegen Zulte gisterenavond wel. Vanaf minuut één wilden de tieners zich bewijzen, als een stel jonge honden die voor het eerst buiten mochten rondrennen. Verdediger Jeffrey Bruma (21) wierp zich vol overgave voor elke bal, Bakkali bleef maar dribbelen aan de rechterflank, en Georginio Wijnaldum (22) deed alles om te laten zien dat hij de terechte nieuwe aanvoerder is van PSV. Niet alle acties waren even succesvol, zeker niet, maar dat maakte weinig uit op een avond die de glimlach terugbracht op de gezichten bij PSV.

En juist dat zal algemeen directeur Tiny Sanders goed hebben gedaan. Natuurlijk ziet hij de miljoenen van de Champions League dichterbij komen door de zege op Zulte, maar het sportieve en financiële succes van de club is dit jaar bijna ondergeschikt aan het repareren van de vorig seizoen ontstane imagoschade.

Het jaar waarin PSV zijn honderdjarige verjaardag vierde, stond in het teken van het behalen van de eerste landstitel sinds 2008. Trainer Dick Advocaat en Mark van Bommel werden om die reden teruggehaald, en de club verstopte zijn ambities niet: PSV moest kampioen worden. Zo niet, dan was het seizoen mislukt.

Maar de titel verspeelde PSV in de tweede seizoenshelft aan Ajax en ook de bekerfinale ging verloren, tegen AZ. Grotere probleem waren de vele kleine en grote incidenten die de club vorig seizoen achtervolgden. Erik Pieters die zijn hand door een ruit sloeg na een rode kaart, de diverse opstootjes in de catacomben en spelers die elke wedstrijd verongelijkt ageerden tegen de arbitrage. PSV raakte de sympathie van het publiek kwijt.

Wie het vernieuwde PSV gisterenavond bezig zag, moest zijn best doen overeenkomsten te zien met het elftal van vorig seizoen. Slechts één van de elf basisspelers (Willems) stond eind vorig seizoen ook in de basis tijdens de bekerfinale tegen AZ.

Ook van de verkramptheid en het gebrek aan spelvreugde die PSV in het vorige seizoen zo vaak typeerden, ontbrak elk spoor. Er mag weer gelachen worden bij PSV, en dat enthousiasme werkte aanstekelijk op het publiek in het Philips Stadion, dat voor het eerst sinds het voorjaar van 2008 was uitverkocht voor een Europese wedstrijd.

Al na twee minuten schoot de uitblinkende Belg Zakaria Bakkali de bal op de paal en stond het publiek op de banken, om dat de volgende 88 minuten vol te houden.

Daar was ook reden voor. PSV speelde fris en snel combinatievoetbal, met dreiging van buitenspelers Depay en Bakkali. Bij balverlies zorgde het nieuwe centrale verdedigingsduo (Bruma, Rekik) er wel voor dat het zonder gevolgen bleef.

Het enige wat PSV zich gisteren kon verwijten, was dat het niet meer afstand nam van Zulte. De ploeg miste in de eerste helft alleen al vijf opgelegde kansen en was vaak slordig voor de goal.

In de tweede helft kwam dat nog goed na fraaie treffers van Memphis Depay en invaller Jürgen Locadia. Daardoor begint PSV volgende week in Brussel met een goede uitgangspositie aan de return tegen Zulte.

Maar, belangrijker: na afloop gingen de fans tevreden naar huis. Ze hadden een PSV gezien dat durft te voetballen. Een jonge ploeg die in de competitie ongetwijfeld punten gaat verspelen wegens de wisselvalligheid. Maar ook een ploeg om van te houden. En dat was even geleden in Eindhoven.

    • Arman Avsaroglu