Dief in enorme juwelenroof liep gewoon hotel binnen

De buit bij de juwelenroof zondag in Cannes is veel groter dan eerst gedacht: 103 miljoen. De dief, één man met een pistool, had het wel erg gemakkelijk.

Slechts één minuut had hij nodig voor misschien wel de grootste juwelenroof uit de geschiedenis. De man die zondag even voor het middaguur het Carlton Hotel in Cannes binnendrong en nauwelijks later met, naar nu blijkt, 103 miljoen euro aan diamanten en sieraden naar buiten liep, laat Franse detectives in vertwijfeling achter. Zelden leek een roofoverval eenvoudiger.

Hij droeg handschoenen, een petje en een sjaal om zijn gezicht te bedekken toen hij via het terras en een openslaande maar normaal gesproken gesloten deur, de zaal binnendrong waar op 20 juli een tentoonstelling van ‘buitengewone diamanten’ van de Israëlische diamantair Leviev was geopend. De gevel van het chique hotel aan La Croisette, de jetsetboulevard van de Franse Rivièra, was behangen met zuurstokroze reclameposters van Leviev: het was voor niemand een geheim dat hier iets te halen viel.

De man trof in de zaal drie bewakers, twee verkopers en de manager van de tentoonstelling, verklaarde assistent-procureur Philippe Vique uit het nabijgelegen Grasse tegenover Franse journalisten. Hij bedreigde hen met een handwapen, greep een tas met een koffertje erin en nog een losse juwelendoos, en spoedde zich met de buit via een tweede openslaande deur weer naar buiten. „Hij vertrok te voet”, zei Vique. „Het ging allemaal heel snel.”

Een paar juwelen liet hij halverwege uit zijn handen vallen en werd later teruggevonden. Maar de 72 stukken die hij wist mee te nemen, vooral oorhangers en ringen, waren de meest waardevolle van de expositie. Nadat de politie aanvankelijk een bedrag van 40 miljoen had genoemd, bleek na een inventarisatie later dat voor ten minste 103 miljoen euro aan juwelen verdwenen was.

Hoe de dader kon binnenkomen is een raadsel. Veiligheidsspecialisten die in Franse media aan het woord komen, vermoeden dat hij niet in zijn eentje heeft gewerkt en een handlanger binnen het hotel heeft gehad. De man wist precies wat hij moest meenemen en slaagde erin de deuren van buitenaf op klaarlichte dag in een handomdraai te openen.

Deskundigen en personeelsleden hebben kritiek op de zwakke beveiliging. Hoe kan een tentoonstelling met zulke waardevolle goederen zo weinig bewakers hebben? De verantwoordelijkheid daarvoor lag niet bij het hotel, maar bij de diamantair. De politie had volgens Vique geen idee dat in het hotel voor meer dan honderd miljoen aan juwelen lag.

De getroffen diamantair zelf weigert ieder commentaar. In een verklaring heeft hij alleen laten weten blij te zijn dat niemand bij de roof gewond is geraakt. Het bedrijf is eigendom van de in Oezbekistan geboren industrieel Lev Leviev, die er sinds zijn vertrek in 1971 naar Israël een nogal eclectische zakenportefeuille op nahoudt. Naast de diamanten, die hij vooral betrekt van omstreden mijnen in Angola, verdient hij onder andere geld met onroerend goed en brandstof.

Vakbondsman Zakaria Rami, een werknemer van het Carlton, noemt het „onverantwoord” dat personeel en klanten aan zulke risico’s worden blootgesteld. „Tijdens tentoonstellingen van luxeproducten hebben wij niet de veiligheidsmaatregelen die je in juwelenwinkels hebt, zoals een veiligheidssluis”, zei Rami.

Het was niet de eerste keer. In 1994 werd voor 45 miljoen euro aan sieraden uit hetzelfde hotel meegenomen. Enkele maanden terug, tijdens het jaarlijkse filmfestival, verdween een ketting van 10 miljoen euro. „Als de politie geweten had dat er voor 100 miljoen aan juwelen binnen was, hadden ze buiten wel een patrouillewagen neergezet”, zei Rami.

    • Peter Vermaas