De smurfen verdwalen in Parijs

Smurfin

The Smurfs 2 / De Smurfen 2. Regie: Raja Gosnell. Met de stemmen van: Neil Patrick Harris, Brendan Gleeson, Hank Azaria, Katy Perry. Nederlandse versie: Jack Wouterse, Kim-Lian van der Meij, Tygo Gernandt. In: 196 bioscopen.

De poging de smurfen te moderniseren zet door in De Smurfen 2, met verwijzingen naar Facebook en naar de e-reader. Die laatste is van het merk Sony, opzichtige sluikreclame van de multinational (en filmstudio) die nu voor de tweede keer de in 1958 door de Belgische striptekenaar Peyo bedachte creaties nieuw leven probeert in te blazen in een 3D-film.

Net als in de eerste smurfenfilm uit 2011 draait het om het idee van familie. Als Smurfin door de boosaardige tovenaar Gargamel uit Smurfenland naar Parijs wordt ontvoerd, slaat bij haar de twijfel toe. Wie is haar vader: haar oorspronkelijke schepper Gargamel of de Grote Smurf die haar liefdevol adopteerde en een geheime formule toevertrouwde?

Patrick, de menselijke hoofdpersoon uit de eerste film, moet op zijn beurt in het reine zien te komen met zijn adoptievader, een joviale Ier. De slogan dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt, maar wel wie je kiest te zijn wordt een aantal keer herhaald.

Verder is het vooral een op jonge kinderen toegespitste film, met veel aandacht voor de magische krachten van Gargamel, een soort Hans Klok met toverstaf die in de Parijse Opéra goochelshows geeft. Met een lengte van 105 minuten is De Smurfen 2 echter een tamelijk lange zit met te weinig echte magie om je door de slepende momenten te helpen.

    • André Waardenburg