China weigert wegens conflict Hollywood miljoenen te betalen

Oude rotten in het zakendoen op z’n Chinees kunnen er alleen maar om lachen, maar voor de Hollywoodse studiobazen is het een nieuwe ervaring dat zij worden gedwongen een knieval te maken voor de Chinese autoriteiten. Inzet van het conflict dat de Amerikaanse filmindustrie gaat verliezen, vormt een nieuwe, onaangekondigde en onverwacht ingevoerde belasting op opbrengsten van buitenlandse films.

Deze toeslag van 2 procent op buitenlandse luxegoederen, ook films, werd dit jaar ingevoerd met terugwerkende kracht tot 2012. Disney, WarnerBros, Paramount, Fox, Sony, Universal en andere filmbedrijven hebben daar in betrekkelijke stilte verzet tegen aangetekend.

Naar nu via de Hollywoord Reporter bekend is geworden, heeft China daarop gereageerd met een blokkade op het overboeken van de filmrecettes naar Amerikaanse rekeningen. Het gaat om de miljoenenopbrengsten van films als Skyfall, Man of Steel, Life of Pi, Star Trek Into Darkness, en White House Down, waar filmgek China geen genoeg van kan krijgen.

In feite heeft Hollywood ondanks de enorme successen van met name Skyfall (met een paar scènes in Shanghai) en Man of Steel dus nog niets verdiend in China, althans zij hebben het geld nog niet op hun rekening.

De studio’s staan voor het blok en zouden volgens vakblad Hollywood Reporter het liefst China „droogleggen”. Echter, niemand durft deze stap te zetten uit vrees dat vergunningen om films in China in roulatie te brengen worden ingetrokken. Ook wordt geaarzeld om het land aan te klagen bij de Wereldhandelsorganisatie voor het plotseling en onaangekondigd invoeren van een handelsbarrière. Overwogen wordt het Witte Huis te laten bemiddelen, maar zelfs daar zijn de studio’s huiverig over.

Geen van de Amerikaanse filmmakers wil de Chinese filmautoriteiten, die bepalen wat de filmfans daar mogen zien, tegen zich in het harnas jagen. Niemand wil uitgesloten worden in een land waar de grote spektakelproducties zo populair zijn. Er wordt daarom aanzienlijk geïnvesteerd in voor de Chinese smaak opgezette films; er worden alternatieve versies gemaakt van films met een voor de censor te controversiële inhoud; en in de komende jaren zal steeds vaker gewerkt worden met Chinese acteurs en actrices. Analisten verwachten dan ook dat de studio’s die belasting gaan betalen.

    • Oscar Garschagen