Boete // Hans Teeuwen rookte op tv

Cabaretier Hans Teeuwen stak zondag op tv een sigaret op. En dat mag niet. Want hoe leeg de Zomergasten-studio ook was, het is nog steeds een werkvloer, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. En dus: een boete van 600 euro, die bij de VPRO of de tv-studio op de mat valt. Wat vindt Teeuwen er zelf van?

Tijdens uw optreden in Zomergasten zondag begon u te roken. Dat is veel mensen opgevallen, en blijkt nu zelfs een overtreding.

„Ja. Ik stak ’m gewoon maar op. Daar dacht ik helemaal niet bij na. Ik vind het eigenlijk heel erg stom, roken. Maar ja, ik ben verslaafd. Het is het domste wat ik ooit heb gedaan, beginnen met roken. Je komt daar ook niet zomaar vanaf. Stoppen met roken is moeilijker dan stoppen met heroïne, wist je dat?”

Dus u heeft hierover van tevoren niets afgesproken?

„Nee, helemaal niet. Dat deed ik gewoon, komt allemaal door die verslaving.”

Weleens geprobeerd te stoppen?

„Ja, ik heb wel diverse pogingen ondernomen. Maar iedere keer blijkt mijn karakter toch te zwak. Dat is ook vervelend hoor, om daar iedere keer weer mee geconfronteerd te worden.”

Er komt een boete. Bent u bereid die te betalen voor de VPRO?

„Nee. Ik heb drie uur gratis voor ze opgetreden zondag, dat lijkt me meer dan zat. Maar een dergelijk verzoek is ook nog niet gekomen hoor, en dat verwacht ik ook niet.”

Wat denkt u, gaat u ooit stoppen met roken?

„Ja, ik hoop er ooit toch wel vanaf te komen. Dus dat wordt vast een heel gedoe met pleisters, kauwgom, boswandelingen. Ik ga m’n best doen. Maar ik ben blij dat je me daarin steunt.”

    • Annemarie Coevert