Bezetting hoofdkantoor zorgorganisatie Sensire beëindigd

Zo'n 1600 thuiszorgmedewerkers uit het hele land protesteerden in februari van dit jaar tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet.
Zo'n 1600 thuiszorgmedewerkers uit het hele land protesteerden in februari van dit jaar tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Foto ANP / Ilvy Njiokikthien

De bezetting van het hoofdkantoor van zorgorganisatie Sensire in Varsseveld is vannacht rond middernacht beëindigd, meldt persbureau Novum. De ongeveer honderd medewerkers stopten hun actie omdat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher volgens Abvakabo FNV zou hebben toegezegd dit weekeinde met de vakbond in gesprek te gaan over een oplossing voor de ontslaggolf die bij de organisatie dreigt.

Update 10.40 uur: het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten dat de berichtgeving van onder meer Abvakabo FNV dat minister Asscher dit weekend een gesprek heeft met de medewerkers van Sensire of met de Abvakabo FNV onjuist is:

“De minister is op vakantie in het buitenland en heeft geen contact gehad met de Abvakabo FNV. Wel zijn er Kamervragen gesteld aan minister Asscher en staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Die worden nu eerst beantwoord.”

De thuiszorgmedewerkers bezetten het hoofdkantoor gisteren vanaf half vier uit protest tegen het aangekondigde ontslag van achthonderd vaste medewerkers en driehonderd tijdelijke thuishulpen. De zorgorganisatie had een week geleden ontslag aangevraagd voor alle thuishulpen. Achthonderd thuishulpen in vaste dienst en driehonderd met een tijdelijk contract zouden in dat geval per 1 januari 2014 worden ontslagen. De thuiszorgmedewerkers wilden gisteren met de directie in gesprek, maar die had het pand al verlaten.

De medewerkers zien het gesprek met Asscher volgens Abvakabo FNV “met vertrouwen tegemoet”. Op de mededeling dat er geen gesprek gepland staat, hebben de partijen nog niet gereageerd. Wel staat al een volgende actie gepland. Als de nieuwe ontwikkelingen niets opleveren, gaan de medewerkers volgende week naar de verantwoordelijke wethouder.

Sensire loopt vooruit op bezuinigingen thuiszorg

Sensire wil de medewerkers ontslaan vanwege de onzekerheid over de vraag naar thuishulp in 2014. De overheid wil volgens Sensire drastische bezuinigingen op de thuishulp doorvoeren. Veel gemeenten moeten hun beleid volgens Sensire nog op deze bezuinigingsafspraken aanpassen. Ze weten daarom nog niet hoeveel huishoudelijke hulp ze in 2014 willen inkopen en bij welke zorginstellingen precies. De gemeenten hebben dan ook nog geen nieuwe contracten afgesloten met zorgorganisaties, de bestaande contracten lopen af op 31 december. Sensire zegt het risico niet te durven nemen, en wil daarom bij voorbaat alle thuishulpen ontslaan. Veel werknemers zijn al lange tijd bij Sensire in dienst, daarom moet hun ontslag zes maanden van tevoren worden aangevraagd.

Volgens FNV is het echter nog lang niet zeker dat zulke drastische bezuinigingen in de thuishulp zullen worden doorgevoerd. De vakbond heeft eerder in de gesprekken met Sensire voorgesteld de ontslagprocedure op te schorten zodat de gemeentelijke besluiten over de thuiszorg kunnen worden afgewacht. In het zorgakkoord van april dit jaar werd bepaald dat 60 procent (530 miljoen euro) van het budget voor huishoudelijke hulp behouden blijft. Eerder was dit maar 25 procent. FNV:

“De thuiszorgmedewerkers zijn woedend omdat Sensire zo vroeg voorsorteert op de plannen, die nog niet eens zijn aangenomen door het parlement.”