Beslag op landgoed opgestapte VVD’er Houwers

Johan Houwers. Foto ANP / Phil Nijhuis

Het Openbaar Ministerie heeft voor een miljoen euro beslag gelegd op het landgoed van het vorige week opgestapte VVD-Kamerlid Johan Houwers. Justitie in Arnhem wil daarmee zeker stellen dat Houwers na een eventuele veroordeling kan worden ‘geplukt’ van illegaal verkregen financiële voordelen, schrijft het AD vandaag.

Update 9.50 uur: Een woordvoerder van het OM bevestigt tegenover Novum naar aanleiding van de berichtgeving in het AD dat het beslag heeft gelegd op het landgoed.

Houwers kondigde vorige week aan op te stappen vanwege een integriteitskwestie. Tegen hem is aangifte gedaan door een hypotheekverstrekker. Hij wordt ervan verdacht bij zijn hypotheekaanvraag onjuiste inkomensgegevens te hebben verstrekt.

Justitie verdenkt de VVD’er van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de zaak. Als dat is afgerond, beslist het OM of Houwers wordt vervolgd. Of hij inderdaad wordt vervolgd, is dus nog niet besloten.

Het beslag ligt op een landgoed van bijna acht hectare in Winterswijk, waarop de 55-jarige een villa heeft laten bouwen. Er is niet alleen beslag op gelegd om Houwers eventueel te plukken. Het landgoed en de woning die erop staat kunnen ook dienen als bewijsmateriaal. De beslaglegging is volgens justitie “een nieuwe stap in het lopende onderzoek”. (AD/Novum)