Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Belastingdienst controleert vaker kentekens

Een kentekencontrole-systeem.
Een kentekencontrole-systeem. Foto ANP / Marcel Antonisse

De Belastingdienst voert het aantal controles met camera’s die kentekens fotograferen momenteel flink op. Werden er in heel 2012 nog 1.259.628 voertuigen gefotografeerd, in de eerste zes maanden van dit jaar waren dat er al 924.602. Dit blijkt uit gegevens die NRC Handelsblad met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur heeft verkregen.

In december 2012 werden er 21 controles gehouden, in januari 2013 waren dat er 92. Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst komt het hogere aantal controles door “betere coördinatie” van de inzet van de mobiele camera’s. Er worden niet meer camera’s gebruikt. De woordvoerder zegt niet op korte termijn te kunnen vertellen hoeveel geld er met de controles wordt opgehaald.

De Belastingdienst beschikt sinds 2009 over vier auto’s met een zogenoemde anpr-camera aan boord. Anpr staat voor automatic number plate recognition. De camera’s fotograferen razendsnel de kentekens van het voorbijrazende verkeer. Volgens de Belastingdienst wordt meer dan 90 procent van de nummerplaten ondertussen herkend. Als er een auto langsrijdt waarvan de bestuurder nog een belastingschuld heeft openstaan, kan die even verderop door een motoragent worden aangehouden. Hetzelfde geldt voor automobilisten die hun voertuig hebben laten schorsen en dus geen motorrijtuigenbelasting meer betalen.

De foto’s van de anpr-camera’s worden ook gebruikt om te controleren of leaserijders niet meer privékilometers maken dan ze via hun rittenadministratie opgeven. Zo werd er enkele weken geleden met de politie nog een controle uitgevoerd bij vakantiepark Buitenborgh in Vinkeveen. Ook daar gefotografeerde bestelauto’s die volgens de eigenaar alleen zakelijk worden gebruikt, leveren een zogenoemde ‘hit’ in het systeem op.

De Belastingdienst laat daarnaast regelmatig anpr-camera’s van de politie speuren naar kentekens van leasewagens of voertuigen van eigenaren met een belastingschuld. De politie beschikt over enkele honderden vaste en mobiele camera’s die nummerplaten fotograferen. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft plannen om dat aantal flink uit te breiden tot een landelijk dekkend netwerk.

Na de zomer stemt de Tweede Kamer waarschijnlijk over een wetsvoorstel om de foto’s die ze maken vier weken te bewaren. Nu nog worden de gefotografeerde nummerplaten binnen enkele seconden vergeleken met een lijst van voertuigen van verdachten. De ‘no-hits’ worden direct verwijderd. De opslag van kentekens zou het straks mogelijk maken in de weken na een misdrijf te onderzoeken of het voertuig van een verdachte tijdens de misdaad in de buurt was. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om routes van verdachten te reconstrueren.

Gisteren werd ook bekend dat de politie steeds vaker recherche-onderzoek doet onder het mom van verkeerscontroles.