Barclays reserveert miljarden voor claims

De Britse bank Barclays kampt met een kapitaaltekort van 12,8 miljard pond. Ook is meer geld nodig voor claims.

De halfjaarcijfers van de Britse bank Barclays logen er gisteren niet om: opnieuw 2 miljard pond opzijgezet voor schadeclaims wegens woekerpolis-achtige verzekeringen, een kapitaaltekort van 12,8 miljard pond (14,7 miljard euro), en een aangekondigde claimemissie ter hoogte van 5,8 miljard pond.

De claimemissie is een signaal van topman Anthony Jenkins aan de toezichthouder dat Barclays zich aan de regels zal houden. Jenkins trad een jaar geleden aan nadat Bob Diamond ontslag nam wegens het schandaal rond manipulatie van de Libor-rentestandaard. Hij kondigde gisteren een winst voor belasting aan van 1,7 miljard pond, bijna het dubbele in vergelijking met de eerste zes maanden van 2012.

Afgelopen weekeinde werd er in de City, na een artikel in de Financial Times, al gespeculeerd over de emissie. De aandelenuitgave is noodzakelijk omdat toezichthouder Prudential Regulation Authority (PRA) vorige maand concludeerde dat de bank onvoldoende kapitaal in reserve heeft om eventuele klappen op te vangen. De nieuwe Basel III-regels schrijven voor dat de verhouding eigen vermogen - uitstaande leningen 3 procent moet zijn in 2014. Barclays zou volgens berekeningen van de PRA slechts 2,2 procent halen.

Om die buffer – een tekort van 12,8 miljard pond - bijeen te krijgen, komt er een emissie. De aandelen zullen in september worden verkocht voor 185 pence per stuk, 40,1 procent minder dan de slotkoers van maandag. Verder wil Barclays nog eens 2 miljard pond ophalen door de uitgifte van ‘Cocos’, obligaties die verplicht worden omgezet in aandelen als de bank in problemen raakt.

Jenkins zei gisteren dat de bank „zijn opties voorzichtig had afgewogen”, maar ook „snel en besluitvaardig” wilde handelen. „De raad van bestuur en ik zijn ons bewust van de gevolgen van een emissie voor aandeelhouders. We hopen dat te compenseren met verminderde onzekerheid in de vooruitzichten voor Barclays en verhoging van de uitbetaling van dividend vanaf 2014.”

Hij sprak tegen dat er een gat in de begroting was. „Dit is het resultaat van een serie berekeningen en aanpassingen aan de bruto kant van onze balans en ons kapitaal” , zei hij tegen de BBC.

Volgens Britse media zou Jenkins de PRA hebben gewaarschuwd dat hun eis betekent dat er minder geleend kan worden aan het midden- en kleinbedrijf en particulieren. Dat sprak de topman tegen op de BBC. Volgens hem zal Barclays juist minder lenen aan grote bedrijven, verzekeraars en pensioenfondsen.

De cijfers van Barclays geven ook aan waar nog het probleem zit voor de andere Britse banken. Donderdag komt Lloyds Banking Group met zijn cijfers, vrijdag Royal Bank of Scotland. Beide banken verstrekten ook op grote schaal een vorm van woekerpolissen, zogenoemde PPI’s, en zetten al miljarden opzij voor schadeclaims. De financiële ombudsman zei eind vorig jaar 2.000 klachten per dag te krijgen.

    • Titia Ketelaar