Assange: macht inlichtingendiensten verdubbelt elk anderhalf jaar

Wikileaks-oprichter Julian Assange arriveert bij de rechtbank in Londen in 2011
Wikileaks-oprichter Julian Assange arriveert bij de rechtbank in Londen in 2011 Foto AFP / Ben Stansall

Volgens Wikileaks-oprichter Julian Assange verdubbelt de macht van politie- en inlichtingendiensten elk anderhalf jaar, omdat de capaciteit om data op te slaan ook elk anderhalf jaar verdubbelt. Dat zei hij op hackersconferentie OHM 2013 in Alkmaar waar hij vanavond via een Skypeverbinding sprak.

Twitter avatar ferrervicent Vicent Ferrer Assange #OHM2013 “Do not let them scare you. Do not let them paralize your meaningful contributions to the World” http://t.co/HAzXJpSelX

Assange put naar eigen zeggen hoop uit de consensus die er is ontstaan onder delen van de bevolking, dat het tijd is om in verzet te komen. Hij trok verder van leer tegen de “transnationale surveillancestaat” zoals de Verenigde Staten en hun bondgenoten die hebben opgetuigd, daarmee indirect verwijzend naar de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Volgens Assange heeft de hang naar veiligheid en staatsveiligheid religieuze vormen aangenomen. Inclusief bijbehorende normen en rituelen.

Twitter avatar bitsoffreedom Bits of Freedom Assange: de hang naar (staats)veiligheid heeft religieuze vormen aangenomen. Met bijbehorende normen en rituelen. #OHM2013

Grote Amerikaanse bedrijven als Google en Facebook zijn volgens Assange net zo goed onderdeel geworden van de controlestaat. Ze spelen klakkeloos privacygevoelige data van gebruikers door aan diensten als de National Security Agency (NSA):

“Toen Google onderdeel werd van het systeem, werd Google groot en slecht.”

Androidtoestellen potentiële doelwitten inlichtingendiensten

Assange zei verder dat er iedere dag een miljoen mobiele telefoontoestellen met Android worden ingeschakeld. Deze zijn allemaal potentiële doelwitten voor politie- en inlichtingendiensten.

Hij riep uiteindelijk op tot politiek verzet en, in meer praktische zin, tot het versleutelen van communicatie: zo kunnen mensen het opsporingsdiensten moeilijker maken.