Arcadis blijft groeien door af te bouwen in Europa

Arcadis verwacht na vijf jaar min of meer onafgebroken recessie voorlopig geen herstel in Europa. Het Nederlandse ingenieurs- en adviesbureau ziet vooral groeipotentieel in de opkomende markten.

De omzet van Arcadis (21.700 werknemers) steeg afgelopen kwartaal met 4 procent, naar 484 miljoen euro, met name dankzij expansie in het Midden-Oosten en kostenreductie in Europa. Ten opzichte van een jaar eerder steeg de nettowinst met 21 procent naar 19,6 miljoen euro, vooral door overnames.

Belangrijkste uitdaging voor de nieuwe topman Neil McArthur, sinds een jaar in functie, is ‘Project Europa’, oftewel het zorgenkindje van Arcadis. De Schot verwacht dat het „zware economische klimaat” er, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, voorlopig aanhoudt. „Overal waar je kijkt zie je overheden die hun uitgaven aan infrastructuur terugschroeven.”

Maar de reorganisatie van de Europese divisie die onder McArthur is ingezet werpt nog onvoldoende vruchten af. Analisten hadden verwacht de eerste resultaten in Europa nu te zien. Het bedrijf bespaarde in de eerste helft van dit jaar weliswaar ruim 5 miljoen euro door te snijden in de overhead, maar dat leverde nog niet de beoogde margeverbetering op. Dat komt, meent McArthur, door de onverwacht forse omzetdaling van 10 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Die wist Arcadis mede dankzij zijn besparingsprogramma in het kwartaal erop te beperken tot 4 procent. Maar het was nog niet genoeg om de marges op te krikken.

Dat lukte wel in de opkomende markten, waardoor de winstmarge weliswaar iets minder was dan vorig jaar, maar rond de 9 procent bleef.

Arcadis verwacht de eerste positieve effecten van de herstructurering in Europa het komend half jaar. Daarbij hoopt McArthur vooral dat zijn ingenieurs bereid zijn te verhuizen „naar plekken waar werk is”. Dat scheelt relatief dure ontslagkosten.

„We bieden de kern van ons personeel in Europa aan mee te helpen groeien in de opkomende landen. Maar als ze niet willen verhuizen dan moeten we helaas meer mensen in Europa ontslaan”, aldus de bestuursvoorzitter.