Dit is een artikel uit het NRC-archief

Algemeen

Amsterdam mag bordelen Wallen sluiten - ’40 procent minder ramen’

Straatbeeld van de Wallen.
Straatbeeld van de Wallen. Foto ANP / Koen van Weel

De gemeente Amsterdam mag doorgaan met het verminderen van het aantal ramen op de Wallen, oordeelde de Raad van State zojuist. Ondernemers wilden het nieuwe bestemmingsplan terugdraaien, onder meer omdat ze vreesden voor leegstand en verloedering van hun panden. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

De gemeente wil het aantal ramen fors verminderen. De prostitutie moet zich voortaan concentreren rond de Oude Nieuwstraat en de Oudezijds Achterburgwal. In het nieuwe bestemmingsplan staat dat in 62 panden op de Wallen geen raambordelen meer zijn toegestaan. Dat is een vermindering van veertig procent, meldt persdienst Novum. In een deel van de panden is inmiddels al geen prostitutie meer. Er moeten nu nog 26 panden dicht, met in totaal honderd ramen.

Eigenaren en exploitanten van prostitutiepanden die de gemeente dicht wil hebben maakten bezwaar tegen het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente, omdat het plan zich volgens hen alleen concentreert op raamprostitutie en kunnen zich niet vinden in de omvang van de prostitutiezone.

De Raad van State kan zich echter vinden in het beleid van Stadsdeel Centrum. Volgens de bestuursrechter heeft het stadsdeel aannemelijk gemaakt dat de concentratie van bordelen efficiënter toezicht en handhaving mogelijk maakt.