Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Weer aftellen tot val van Mugabe

Morgen strijden Robert Mugabe en Morgan Tsvangirai opnieuw om het presidentschap van Zimbabwe. Zal geweld ditmaal uitblijven?

De markt van Mbare is het knooppunt van Harare. Hier komen bussen binnen vanuit het hele land. Je kunt er van alles te krijgen. Van raamkozijnen tot tomaten en autobanden. Het is ook een van de vieste wijken van Zimbabwe en de oudste township van het land. Mbare werd ruim een eeuw geleden gebouwd bij de begraafplaats, het begin van het rioleringnetwerk en het slachthuis.

Officieel is de wijk in handen van de MDC, de Beweging voor Democratische Verandering van oppositieleider Tsvangirai. De MDC won er de vorige verkiezingen. Toch kijkt alleen president Mugabe je hier aan vanaf iedere lantaarnpaal, boom en schutting. Hier en daar zie je een reepje rood, de MDC-kleur. De rest van de wijk is ZANU PF-kanariegeel. De partij die zou moeten heersen, is in eigen huis onzichtbaar.

„Het is onmogelijk voor ons om er campagne te voeren,” zegt Eric Knight, voormalige presentator van de staatsomroep en nu kandidaat om de wijk in het parlement te vertegenwoordigen. „Het enige dat we kunnen doen is snel de buurt doorrijden en flyers het raam uitgooien. Posters plakken is te gevaarlijk.”

Mbare wordt geterroriseerd door jeugd van Mugabe’s partij ZANU-PF. Ze vormen een bende met de naam Chipangana, een woord dat velen in de buurt niet eens durven te fluisteren. De jongeren van ZANU-PF heeft marktkooplieden die de MDC steunen hun kraam uitgeslagen. Een MDC-kantoor is al eerder in de fik gestoken en de bende heeft campagne voerende rivalen verdreven.

De politie doet niets. Politie en leger staan aan de kant van de ZANU- PF. De jongeren van ZANU-PF speelden een grote rol bij het geweld in de tweede verkiezingsronde in 2008. Ze werden daar nooit voor gestraft. Ze voelen zich onaantastbaar. ZANU-PF laat hen hun gang gaan in Mbare. De partij kan de jeugd weer nodig hebben als het in deze verkiezingen niet naar de zin verloopt.

Het hoofdkwartier van jongerenorganisatie ligt aan de rand van de markt, in een gebouw waarop in rode letters Carter House staat. De gang naar de achterste kamer is lang. In de laatste kamer, versierd door een plastic bloemstuk vol stofvlokken en een staatsieportret van Mugabe, zit Jim Kunaka, de 33-jarige leider van de jeugdbeweging in Harare. Kunaka draagt een T-shirt met daarop zijn eigen gezicht. Hij staat deze verkiezingen kandidaat als gemeenteraadslid voor Mbare. „Ik ga zeker winnen. De ZANU-PF gaat deze buurt overnemen.” Hij slaat met zijn vuist op het Mugabe-tafelkleed op zijn bureau.

Kunaka is volgens velen de leider van de bende Chipangana. Zelf ontkent hij dat. Hij is immers op weg naar een verdere politieke carrière. De groep bestaat zelfs helemaal niet, zegt hij. „De wijk is vrij en veilig voor iedereen. Wil je het zien? Dan maken we een ommetje.”

Op zijn rood geruite blueberry schoenen loopt hij naar buiten langs zijn BMW X5. Kunake is een van de jongeren die geprofiteerd heeft van Mugabe’s beleid. Hij heeft een stuk land gekregen dat voorheen van een blanke boer was en heeft via de regering leningen gekregen om onder meer een taxibedrijf te beginnen.

Op de markt schudt hij handen. Iedereen draagt petjes, T-shirts en omslagdoeken van de ZANU-PF. Kunake ziet overal steun voor zijn kandidatuur. Ten dele is het oprecht, vertelt een twintiger uit de wijk. Kunaka betaalt schoolgeld voor kinderen en helpt ouderen die niets te eten hebben. Hij is deels gevreesd en deels geliefd. Kunaka wijst naar het open riool en hopen afval. „De MDC heeft hier niets gedaan.”

„We willen de levensomstandigheden wel verbeteren maar we komen de wijk niet eens in”, reageert MDC-er Knight. Mbare is Zimbabwe in het klein. Er is kritiek dat de partij van Tsvangirai op nationaal niveau de laatste vijf jaar weinig heeft bereikt. Maar de eenheidsregering was deels een vechtkabinet waarin de ZANU-PF de MDC tegenwerkte. Tsvangirai heeft gezegd niet weer een eenheidsregering te willen.

In Mbare zal er niet veel veranderen. Zolang de politie gehoorzaam is aan president Mugabe, kunnen de milities hun gang gaan. De afgelopen tijd houden ze zich wat rustiger. Mugabe wil geen zichtbaar geweld om de geloofwaardigheid van de verkiezingen niet te ondergraven.

Tot een echte machtswisseling op nationaal niveau plaatsvindt, zit de wijk daarom in een wurggreep. Uit angst durft niemand politieke kleur te bekennen. Een man wil wel praten zolang we hem maar Peter noemen, niet bij zijn echte naam. Hij is een MDC-aanhanger in het hol van de leeuw. Hij bezoekt zelfs bijeenkomsten van ZANU- PFF uit vrees anders in de problemen komt. „Ik draag ook ZANU-PF T-shirts om niet in elkaar geslagen te worden.”

Dergelijke angst wordt doorgaans geassocieerd met het Zimbabweaanse platteland. De meeste steden gelden als bolwerken van de MDC. Vooral daar hoor je dat burgers worden geïntimideerd door de ZANU PF. Het geweld tegen MDC-ers van de vorige verkiezingen staat nog in ieders geheugen gegrift.

Niemand wil een tweede ronde. In de tweede ronde in 2008 sloeg de ZANU-PF als een kat in het nauw om zich heen. Mede daarom hoopt Peter op verandering in de stembusgang morgen. „Woensdag ga je zien hoeveel mensen hier dat gele T-shirt het liefst zo snel mogelijk uittrekken.”