Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Ellen de Bruin Wat bezielt de vrouw?

Toch nog even over Anthony Weiner. De Amerikaanse politicus wiens achternaam je uitspreekt als het Engelse woord voor knakworstje, die twee jaar geleden beroemd werd toen hij per ongeluk een foto van zijn erectie-in-onderbroek naar een jonge vrouw twitterde, terwijl zijn echtgenote zwanger was. Weiner ontkende, bekende, trad af als Congreslid, repareerde zijn huwelijk, en maakte in april bekend dat hij burgemeester van New York wil worden. Vorige week kwamen er opnieuw expliciete plaatjes en betelefoonsekste jonge vrouwen naar buiten. Gisteren stapte Weiners campagnemanager op. Maar Weiner blijft burgemeesterskandidaat. Op de persconferentie vorige week stond zijn vrouw stevig naast hem.

Zeg over Weiner wat je wilt, maar voor komkommercolumnisten wereldwijd is hij wat Zomergasten is voor Nederlandse mediarubriekjesschrijvers: een onderwerp, een zegen. De man die zó veel mensen een ideale internetavond heeft bezorgd door zijn favoriete fragmenten van zijn eigen lichaam aan de wereld te tonen. De New Yorker publiceerde een parodie waarin Weiner zelfs tijdens zijn laatste persconferentie nog zijn eigen edele delen fotografeerde en rondtwitterde; volgende week heeft het blad een tekening op de cover van Weiner met het Empire State Building tussen de benen.

Thuis waren we ook om een andere reden verheugd door het nieuwe Weinerschandaal. Vanonder de bestofte dozen Homeland, Borgen en The Killing groeven we drie seizoenen The Good Wife op. Over huisvrouw Alicia Florrick, wier man na een seksschandaal uit zijn politieke functie wordt ontheven, waarop zij terug de advocatuur in moet om voor haar kinderen te zorgen. Op de persconferentie in de pilotaflevering staat ze stevig naast haar man.

De schrijvers van deze Amerikaanse serie waren onder meer geïnspireerd door gouverneur Eliot Spitzer, van wie in 2008 bekend werd dat hij tienduizenden dollars aan prostituees had besteed, maar ook door Hillary Clinton. Zo’n onschuldige vrouw die tijdens een persconferentie naast haar overspelige man staat – de schrijvers konden zich niets vernederenders voorstellen. Wat bezielt die vrouw? En wat gebeurt er als de camera uitgaat? Dáár zit het drama.

En inderdaad. Lees het interview dat Anthony Weiner en zijn vrouw Huma Abedin (persoonlijk assistent van Hillary Clinton) in april aan The New York Times gaven. Weiner is een bijna oninteressant, onaangenaam politiek stuk vreten. Maar op eenderde van het artikel vertelt Abedin over haar ongeloof, haar onbegrip toen hij bekende, en de tranen springen je in de ogen.

Zullen we ooit weten wat haar bezielt om bij hem te blijven? „Ik was onvoorbereid”, antwoordde Alicia Florrick in The Good Wife op die vraag. Seizoen 4 komt op 2 september op dvd uit. We kunnen niet wachten.