Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Overleg Israël en Palestina in Washington hervat

De Amerikaanse minister Kerry zit het overleg voor waarmee de nieuwe vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen is hervat.
De Amerikaanse minister Kerry zit het overleg voor waarmee de nieuwe vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen is hervat. Foto Reuters / Yuri Gripas

Hernieuwd overleg tussen Israël en Palestina is vannacht in Washington onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken van start gegaan tijdens een iftar, de maaltijd waarmee moslims het vasten breken na zonsondergang.

De gesprekken zullen inhoudelijk worden geleid door de Amerikaanse diplomaat en voormalig ambassadeur in Israël Martin Indyk. Het gaat hierbij om de eerste formele gesprekken, waarin afspraken gemaakt moeten worden over de voortzetting van de onderhandelingen over vrede tussen Israël en Palestina. Het is de eerste keer in krap drie jaar dat vertrouwelingen van de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas met elkaar om de tafel zitten.

Gisteravond kondigde de Amerikaanse president Obama de gesprekken aan door te spreken over “een veelbelovende stap”, maar dat er nog “moeilijke beslissingen” zullen moeten worden gemaakt door de betrokken partijen.

104 gevangen worden vrijgelaten

Voorafgaand aan het overleg heeft Israël eergisteren toestemming gegeven voor de vrijlating van 104 Palestijnse gevangenen, die al jaren vastzitten. Premier Benjamin Netanyahu had er bij zijn ministers op aangedrongen dat het van belang was dat de Palestijnen werden vrijgelaten in het kader van het vredesoverleg.

Onze correspondent Leonie van Nierop zei eerder over dit besluit dat er met de toestemming voor de vrijlating meer sprake is van een ingewilligde voorwaarde dan een belangrijke stap op weg naar nieuwe onderhandelingen:

“Het was een verzoek van de Palestijnen. Op deze manier laat Israël een gebaar van goede wil zien. Maar ze hebben elkaar nog steeds niet ontmoet, dat gebeurt dinsdag. Dan volgen er onderhandelingen over onderhandelingen. Dit is een klein stapje.”

‘Vredesproces al jaren muurvast’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei vorige week dat er een basis was voor hernieuwd vredesoverleg tussen Israël en Palestina. Door de inspanningen van Kerry was het al aannemelijk dat er nieuwe ronde van vredesonderhandelingen zou komen, schreef onze correspondent Leonie van Nierop toen in NRC Handelsblad.

“Hoewel er achter de schermen altijd contact is tussen de Israëlische en Palestijnse onderhandelaars en Netanyahu en Abbas op feestdagen beleefd telefoneren zit het vredesproces al jaren muurvast. Beide partijen konden het al niet eens worden over de voorwaarden voor overleg. Kerry lijkt daar nu wel in te zijn geslaagd.

Maar eerdere vredesbesprekingen – de Amerikanen organiseerden ook vredestoppen in 2000 (Camp David) en 2007 (Annapolis) – liepen vast op fundamentele kwesties als de status van Jeruzalem en van de miljoenen Palestijnse vluchtelingen. Ook als partijen elkaar nu wel vinden, moeten ze anderen nog mee krijgen. Hamas weigert Israël te erkennen en de Israëlische kolonisten willen voorlopig niet vertrekken.”