Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Voortbestaan vastgoedbedrijf Breevast in gevaar

Opnieuw verkeert een groot Nederlands vastgoedbedrijf in de problemen.
Opnieuw verkeert een groot Nederlands vastgoedbedrijf in de problemen. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Opnieuw verkeert een groot Nederlands vastgoedbedrijf in de problemen. Volgens het meest recente jaarverslag van Breevast is het voortbestaan van de onderneming in gevaar: er bestaat “een materiële onzekerheid omtrent de continuïteit van de onderneming”.

Breevast heeft ruim een miljard aan leningen uitstaan. Enkele moeten in 2012 en 2013 worden afgelost, staat in het verslag over 2011, dat begin dit jaar is gedeponeerd en in tegenstelling tot eerdere jaarverslagen niet op de bedrijfswebsite verscheen. Het gevaar is dat de leningen worden opgeëist, waarop het bedrijf kan omvallen. Een woordvoerder zegt nu: “We zijn dicht bij een oplossing”.

Breevast heeft een vastgoedportefeuille van 1,3 miljard euro. Er werken 58 mensen. Het bedrijf leed in 2011 een verlies van 27,9 miljoen euro tegen een winst van 4,4 miljoen euro in het jaar ervoor. De vastgoedportefeuille werd met 46,6 miljoen euro afgewaardeerd. Desondanks heeft het bedrijf een dividend uitgekeerd van 230,5 miljoen euro aan de aandeelhouder. Het bedrag is verrekend met het geld dat het bedrijf nog van hem tegoed had. De aandeelhouder van Breevast is Frank Zweegers. Hij woont in Monaco en behoort volgens maandblad Quote met 660 miljoen euro vermogen tot de rijkste 28 van het land.

Hoogleraar ondernemingsbestuur en advocaat Steven Schuit trad in september vorig jaar terug als commissaris bij Breevast. Het bedrijf en de hoogleraar willen niet zeggen waarom.

‘Herfinanciering behoort niet tot de mogelijkheden’

Van de ruim een miljard aan leningen heeft Breevast circa 650 miljoen euro uitstaan via zakenbank NIBC. De rest is geleend bij 14 banken. “Herfinanciering met andere financiers behoort niet tot de mogelijkheden” staat in het jaarverslag, maar volgens de woordvoerder zijn er inmiddels ook gesprekken met andere “banken en institutionele beleggers”. Ook veel andere vastgoedbedrijven hebben het moeilijk. Eerder kwamen vastgoedbedrijven als Phanos, Eurocommerce en Multi Vastgoed in de problemen.

Breevast Annualreport 2011 En