Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Vivendi verkoopt Activision om strategische redenen

Vivendi heeft een compromis gesloten om van Activision af te komen. Het Franse media- en telecomconglomeraat verkoopt het grootste deel van zijn belang van 61,1 procent in de Amerikaanse producent van computergames voor 8,2 miljard dollar. Dit was de uitkomst van een hectische week voor Vivendi, na een deal over het delen van zijn net in eigen land en de verkoop voor 4,2 miljard euro van Maroc Telecom.

Beleggers zullen blij zijn dat de herstructurering van Vivendi eindelijk gestalte krijgt. Maar bij geen van de genoemde transacties heeft Vivendi de premie weten te verwezenlijken waarvan doorgaans sprake is als zeggenschap wordt ingeleverd.

Vivendi verkoopt het grootste deel van zijn belang in Activision Blizzard, de producent van ‘Call of Duty’ en ‘World of Warcraft’, via een complexe overeenkomst met het bedrijf zelf en zijn topmanagement.

Omdat niemand bereid of in staat was de hele onderneming te kopen, lijkt het erop dat Vivendi een paar keer heeft moeten dreigen met mogelijke gedwongen betalingen in contanten om een compromis te bereiken met het bestuur van de dochteronderneming.

Met behulp van geleend geld en cash zal de in Amerika aan de beurs genoteerde firma aandelen terugkopen en annuleren ter waarde van 5,8 miljard dollar. Een beleggersgroep, onder leiding van uitvoerend directeur Bobby Kotick en mede-bestuursvoorzitter Brian Kelly van Activision Blizzard, betaalt Vivendi 2,34 miljard dollar (1,76 miljard euro) voor een belang van 24,9 procent. Vivendi houdt zelf 12 procent.

Met 13,60 dollar (10,25 euro) per aandeel ligt de aankoop 10 procent onder de slotkoers van anderhalve week geleden van Activision. Dat is niet indrukwekkend. Eerlijker is wellicht een vergelijking met de koers van februari, vóórdat Activi- sion erop begon te zinspelen dat er misschien grote aandelenterugkopen of dividenden in het vat zaten. Maar ook in dat geval bedraagt de premie slechts 13 procent.

De andere partij lijkt een geweldige deal te hebben gesloten. De netto-inkomsten zouden volgend jaar ongeveer 929 miljoen dollar kunnen bedragen, ervan uitgaande dat de rentekosten, aangepast voor belastingvoordelen, ongeveer 5 procent van de nieuwe schulden zullen bedragen. Het winstaandeel van de beleggersgroep is 231 miljoen dollar.

Afgezet tegen de aankoopprijs van 2,34 miljard dollar, levert dat een koers-winstverhouding op van ongeveer 10,1 maal. Dat is veel minder dan de koers-winstverhouding van Activision, die de afgelopen vijf jaar gemiddeld 14,4 maal de winst bedroeg. Op de langere termijn is het beeld echter beter: een investering van 2,6 miljard dollar heeft Vivendi dan alles bij elkaar ruim 10 miljard dollar opgeleverd.

Maar op dit moment lijken strategische overwegingen – de herstructurering van het concern – te prevaleren boven financiële overwegingen – het verwezenlijken van de beste prijs voor de bezittingen.