Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Twee vrouwen, Chili en een bitter verleden

De vader van de ene presidentskandidaat werd dood gemarteld in de militaire school waar de vader van de andere kandidaat de baas was.

Tot de militaire staatsgreep van 1973 ertussen kwam waren ze vriendinnen, de twee vrouwen die op 17 november tegenover elkaar staan bij de Chileense presidentsverkiezingen. Hun vaders waren allebei gevechtspiloten en hoge militairen, die met hun gezinnen lang op dezelfde militaire basis woonden. Hun dochters gingen naar dezelfde basisschool en speelden bij elkaar thuis.

Maar op 11 september 1973 werd alles anders. Op die dag zetten andere hoge militairen de socialistische president Salvador Allende af. Michele Bachelet, destijds student geneeskunde, zag vanaf het dak van haar universiteit hoe het presidentiële paleis werd gebombardeerd. Haar vader, die Allende steunde, werd kort daarna gearresteerd.

Generaal Matthei woonde op dat moment met zijn gezin Londen. Na de staatsgreep keerde hij terug naar Chili, werd minister van Gezondheid onder generaal Pinochet, en later lid van de militaire junta en hoofd van de militaire academie waar generaal Bachelet gevangen zat en in 1974 werd doodgemarteld. Dochter Evelyn bleef aanvankelijk in Londen, waar ze een opleiding tot concertpianist volgde.

In Chili ging haar schoolvriendin Michele Bachelet in het verzet, tot ze in 1975 zelf gearresteerd werd. Ook zij werd gemarteld. Uiteindelijk kon ze in ballingschap gaan in Oost-Duitsland. Ze werd kinderarts, was van 2006 tot 2010 de eerste vrouwelijke president van Chili en directeur van de vrouweorganisatie van de Verenigde Naties. Dit voorjaar stelde de sociaal-democrate zich opnieuw kandidaat voor het presidentschap.

Evelyn Matthei, die terug in Chili econoom werd, klom op in de rechtse Onafhankelijke Democratische Unie. Ze was minister van Arbeid onder president Pinera, toen de rechtse kandidaat die de voorronde voor de presidentsverkiezingen had gewonnen zich eerder deze maand terugtrok in verband met depressiviteit. Daarop schoof de president Matthei als kandidaat naar voren.

Volgens peilingen kan het presidentschap Bachelet amper ontgaan. Het verleden van de vaders speelt in de campagne nauwelijks een rol. De moeder van Michele Bachelet zei vorig jaar dat generaal Matthei, die nu 88 is, „altijd een vriend is geweest. Ik weet zeker dat hij niet op de academie was toen mijn man er was.” (AP)