Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Tassendief of niet, Frenkel wordt geen bankpresident

Is de gedroomde president van de centrale bank van Israël een tasjesdief? Nee, zegt de Israëlische topbankier Jacob Frenkel zelf. Zijn aanhouding op het vliegveld van Hongkong in 2006 was namelijk niet meer dan een misverstand. Toch trekt hij zijn kandidatuur in. Dit vanwege „een lawine aan beledigingen”.

Frenkel, zeventig jaar oud en als directeur van JPMorgan Chase International een van de bekendste bankiers op Wall Street, is in juni genomineerd door de Israëlische premier om Stanley Fischer op te volgen als baas van de Bank van Israël. Hij kent de baan, hij had die functie al eerder.

Als hij geen tasjesdief is, wat gebeurde er dan wel volgens hemzelf? In 2006 liep Frenkel op het vliegveld in Hongkong een winkel uit met een dure tas waarvan hij dacht dat een vriendin die had afgerekend. Zegt hij. Hij werd gearresteerd maar volgens Frenkels advocaat boden de autoriteiten daar later excuses voor aan. Frenkel verzuimde echter het incident te melden aan de commissie die zijn benoeming moest goedkeuren. Daar kwam kritiek op – wat Frenkel en Netanyahu „laster” noemen.

Het is niet voor het eerst dat Frenkel in opspraak raakt. Er was al een schandaaltje over de beloning die hij eerder ontving. Ook was er commentaar op zijn voordracht omdat Frenkel lang niet in Israël heeft gewoond. Omdat hij een man is, en geen frisse wind. Omdat hij veel te dik zou zijn met de premier.

Dat de wet voorschrijft dat iemand maar twee termijnen president van de centrale bank mag zijn en dit zijn derde termijn zou zijn, daar valt in Israël dan weer helemaal niemand over.