Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Syrisch regime boekt belangrijke zege in Homs

Syrische rebellen hebben gisteren een nieuw verlies geleden met de verovering van een van hun laatste bolwerken in de stad Homs, Khaldiyeh, door het regeringsleger. Het regime heeft nu bijna heel Homs weer in handen, de miljoenenstad in het midden van het land die lang gold als revolutionaire hoofdstad. Het is het tweede belangrijke militaire succes voor het regime in minder dan twee maanden na de val van Qusayr aan de grens met Libanon, dat een jaar in handen van opstandelingen was geweest.

Homs ligt aan de voornaamste autoweg tussen Damascus en de kustregio, die in handen is van het regime. Het regeringsleger is niet sterk genoeg om het gezag van Assads bewind in het hele land te herstellen. Er tekent zich op dit moment een driedeling van Syrië af, met Assad aan de macht in het westelijk deel, verschillende, soms onderlinge strijdende rebellengroepen in het noorden en Koerden in het noordoosten.

Een met Al-Qaeda verbonden rebellengroep heeft gisteren de Italiaanse priester Paolo Dall’Oglio ontvoerd in de noordelijke stad Raqqa, die in maart in handen viel van militante moslims. De prominente Jezuïet, die als een van de weinige christelijke geestelijken openlijk kritiek had op het regime, werkte meer dan 25 jaar in Syrië aan verdraagzaamheid tussen religies. Maar hij moest een jaar geleden op last van het bewind vertrekken.

Hij was vorige week uit Turkije naar Raqqa gegaan, ondanks waarschuwingen dat extremisten daar de afgelopen weken verscheidene liberale activisten hadden ontvoerd. Volgens een oppositieactivist in Raqqa waren de ontvoerders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant kwaad over kritiek van Dall’Oglio op hun geweld tegen Koerdische inwoners van Tel Abyad aan de grens met Turkije. Daar is dagenlang gevochten tussen extremistische groepen en een Syrisch-Koerdische partij.

In april werden twee prominente bisschoppen ontvoerd in rebellengebied in het noorden. Van hen is sindsdien niets meer vernomen. Volgens sommige berichten zijn ze dood.

Syrië is „in vrije val” en burgers zijn de belangrijkste slachtoffers van straffeloos geweld – van willekeurige beschietingen tot sektarische moordpartijen. Dat zei de chef van de VN-commissie die mensenrechtenschendingen in Syrië onderzoekt, Paulo Pinheiro, gisteren in de Algemene Vergadering van de VN. Het regime is hoofdschuldige, maar rebellengroepen maken zich eveneens schuldig aan onwettig geweld, zei hij. (AP, Reuters, AFP)