Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Speels gedartel, niet intens

Luisteren //

Album klassiekEinav YardenOscillations Challenge Classics. € 20.

Hoeveel uitstekende klassieke pianisten zijn er op de wereld – honderden, duizenden? Wie wil opvallen heeft twee keuzes (die elkaar niet uitsluiten). Een flamboyant imago, of sterke inhoudelijke keuzes maken. De Israëlische pianiste Einav Yarden (1978) trekt aandacht met het origineel samengestelde album Oscillations, dat Beethoven en Stravinsky aan elkaar koppelt. Het leidt tot mooie dwarsverbanden. De meestal opgeruimde sonates nrs. 6 en 10 van Beethoven vormen nauwelijks een breuk met het ruim honderd jaar latere, afstandelijke pianowerk van Stravinsky. Diens barokke Sonate voor piano lijkt een logische voortzetting van Beethovens speelse gedartel. Maar de dwarse accenten blijven onderbelicht, en de melodievoering wordt nergens echt intens.