Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Slechtvalkenvoer

Prooiresten van de slechtvalken van De Hef.
Prooiresten van de slechtvalken van De Hef. Foto Kees Moeliker

In Rotterdam heeft een paartje slechtvalken (Falco peregrinus) zich genesteld op de Koningshavenbrug, beter bekend als De Hef. Daar is in 2009 – na de vondst van een eenzaam ei – een nestkast geplaatst. Nu zijn er twee jongen uitgevlogen. Toen ze ongeveer drie weken uit het ei waren, werden ze geringd door leden van de Werkgroep Roofvogels Hoeksche Waard. Speciaal voor mij haalden ze een zak vol prooiresten mee naar beneden.

Onder het voer waarmee de jonge slechtvalken zijn grootgebracht, vallen direct de groene veren en de rode snavel van een halsbandparkiet op. Het is goed te weten dat deze exoot ook een plaats in de voedselketen heeft gekregen. Verder lag de nestkast vol duivenveren, duivenkluifjes en een paar pootringen. Op een van de ringen (blauw 35) staat een telefoonnummer. Om het overlijden van de duif te melden, bel ik op. Mevrouw De Groot uit de Schiedamse wijk De Gorzen is er even stil van: „Dat is die blauwe, een sierduif met witte sokkenpootjes. Hij was best wel duur.”

Met de eigenaar van de postduif met ringnummer NL 2013-1183529 heb ik dankzij de website van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie contact: „Klopt, die is niet meer thuisgekomen, in Berkel en Rodenrijs. Het was een veelbelovend jong van dit jaar. Ik heb er al een paar prijzen mee gewonnen.” Dat zijn kampioen is verschalkt door een slechtvalk weet de duivenmelker te relativeren: „Ik heb hier ook een roofvogelboerderij.”

De auteur is bioloog en conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.