Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Reisziekte

Jeroen de Leijer en Marjolein Schalk geven in woord en beeld vakantietips aan thuisblijvers.

Reisziekte is de verzamelnaam voor wagen-, zee- en luchtziekte. Hoewel de naam anders doet vermoeden hoef je niet met vakantie te gaan om last te krijgen van reisziekte. Blijf thuis en ervaar de volgende symptomen in je eigen omgeving:

- misselijkheid en braken

- vertigo

- hoofdpijn

- zweten

Reisziekte wordt veroorzaakt doordat de signalen van het evenwichtsorgaan en de waargenomen horizon niet met elkaar in overeenstemming zijn.

Eet een reep chocolade in één keer op. Gooi er voor de zekerheid ook nog een miesoepje achteraan of een nieuwe haring met uitjes. Bind een blinddoek voor en draai rondjes in de huiskamer. Ben je al lekker misselijk? Ga op de tast op zoek naar aspirine. Dat je hierbij herhaaldelijk je hoofd stoot is mooi meegenomen.

Heb je er genoeg van om als een zwetend ziek varken door de huiskamer te kruipen? Hier zijn wat middelen tegen reisziekte: stop een watje in één oor, bij linkshandigen rechts en bij rechtshandigen andersom. Eet gember of staar langdurig naar de horizon.

Helpen bovengenoemde middelen niet? Kleurt de hier afgebeelde stip groen?

Raadpleeg dan je huisarts.