Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Overleden potvis vannacht naar Harlingen versleept

Belangstellenden kijken naar een gestrande potvis op het strand van Terschelling. Het dier overleed na een poging van bergingswerkers om het terug te geleiden naar zee.
Belangstellenden kijken naar een gestrande potvis op het strand van Terschelling. Het dier overleed na een poging van bergingswerkers om het terug te geleiden naar zee. Foto ANP/ Catrinus van der Veen

De potvis die gisteravond bezweek op het strand van Terschelling is vannacht naar Harlingen versleept. Dat gebeurde toen het hoogwater was rond 03.00 uur, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

De actie nam zo’n halfuur in beslag. Wetenschappers van Naturalis en de Universiteit Utrecht gaan het dier onderzoeken.

De potvis strandde gistermiddag bij het Waddeneiland, rond drie uur werd er melding van gemaakt. Het schip van Noordgat, dat ter plaatse was, probeerde om met waterjets een geul in het water te blazen om zo het dier te bevrijden.

Volgens zeehondenredder Lenie ’t Hart waren de reddingswerkers binnen een halfuur ter plaatse. Gisteravond bleek het dier te zijn overleden.

Het ministerie van Economische Zaken stelde na het aanspoelen van bultrug Johanna in december vorig jaar een speciaal protocol voor aangespoelde ‘walvisachtigen’ op. Een dier van deze omvang uit zijn lijden worden verlost als het na twaalf uur nog niet is gered. Dat gebeurt met explosieven van defensie. Deze potvis was al voor die termijn bezweken.(Novum)