Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Op de hondenwei: de hond als uithuilschouder

Koppen XL: Op de hondenweide

Eén, 21.00 uur

Hampstead Heath is het grootste park in Londen. Elke dag komen honderden honden hier met hun baasjes wandelen. In Op de hondenweide (Walking with Dogs), een BBC-documentaire van Vanessa Engle, maakt de kijker kennis met de hondeneigenaren.

Zo neemt Sheila, baas van de collie Millie, elke dag een fotoalbum van haar hond mee, om er zeker van te zijn dat het album thuis, te midden van de rommel, niet zoek zal raken. ’s Ochtends, zo vertelt Sheila, eten Millie en zij samenk vruchtenyoghurt. Daar houdt Millie namelijk zo van.

Behalve voor de ietwat doorgedraaide hondenliefhebbers is er in het programma ook plaats voor ontroerende verhalen, het verhaal achter de hond. Zo vertelt Karen, dat haar golden retriever Rick haar helpt bij het omgaan met de ziekte van haar man John.

In het ziekenhuis, waar hij lag met hartproblemen, kreeg hij een hersenbloeding, waardoor hij nu aan zijn linkerkant verlamd is. Zij zorgt ook voor haar dochters hond Tod. „Elke dag als ik opsta zorgen de honden ervoor dat ik de dag weer wat positiever tegemoet kan treden.”

Dieren die mensen in moeilijke tijden bijstaan. Niet nieuw, maar wel iets wat je altijd raakt.

Grace Wermenbol