Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Onvrede boekhandelaren wegens Amazonbezoek Obama

Foto ANP

De Amerikaanse president Barack Obama bezocht vandaag een opslaghuis van internetboekwinkel Amazon in Chattanooga, Tennessee. Tot grote onvrede van onafhankelijke boekhandelaren, die in een brief benadrukken dat Amazon belichaamt wat er mis is met de nationale economie.

‘Dear President Obama’, schrijft een woordvoerder van The Board of Directors and Members of The New Atlantic Independent Booksellers Association in een vandaag vrijgegeven brief:

‘an Amazon warehouse in Chattanooga, TN is not the place to highlight the needs of middle class families and jobs creation.’

Het besluit van Obama om het Amazonfiliaal te bezoeken wordt gezien als een belediging voor ‘Main Street’, met name voor de onafhankelijke boekhandelaren.

Amazon is volgens dit orgaan van onafhankelijke boekhandelaren de belichaming van wat er mis is met de Amerikaanse economie. De slechte werkomstandigheden, over de hele wereld, zijn volgens het orgaan goed gedocumenteerd. Bovendien vernietigt de internetboekhandel met hun prijzenoorlogen de onafhankelijke boekhandels over heel Amerika. ‘We cannot believe’, schrijft de organisatie in de brief, ‘this is your vision of job creation and the future of American middle class’.

De dag is nabij dat Obama niet meer in staat zal zijn te winkelen bij de vele Amerikaanse onafhankelijke boekhandels. Deze zullen noodgedwongen de deuren hebben moeten sluiten. Daarom vraagt het boekhandelaarsorgaan aan Obama om af te zien van het gebruiken van Amazon als het toonbeeld van hoop voor de Amerikaanse economie. ‘Nothing’, zo besluit de brief, ‘could be further from the truth’.