Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Odfjell verzweeg groot methanol-incident in 2009’

Odfjell is de afgelopen tijd regelmatig in opspraak gekomen wegens veiligheidsincidenten.
Odfjell is de afgelopen tijd regelmatig in opspraak gekomen wegens veiligheidsincidenten. Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Tankopslagbedrijf Odfjell heeft in 2009 een incident verzwegen met het uiterst giftige en brandbare methanol. Het voorval werd niet gemeld aan autoriteiten en intern werd druk uitgeoefend om het stil te houden. Dat meldt EenVandaag. De Milieudienst Rijnmond DCMR heeft aangifte gedaan van het incident.

Het televisieprogramma heeft een intern en vertrouwelijk Odfjell-rapport in handen. Volgens EenVandaag laat het een “ontluisterend beeld zien” van de werkwijze tijdens het beladen van een tankwagon met methanol in oktober 2009.

“De laadcomputer is kapot en vanwege commerciële druk wordt tegen alle veiligheidsvoorschriften in besloten om de vulslangen gewoon bovenin de tank te hangen tot deze vol is. Dat gaat mis; het methanol spuit en klotst uit de wagon. Veiligheidsvoorzieningen zijn onklaar gemaakt, er is druk uitgeoefend op werknemers om onveilig te werken en het incident wordt intern stil gehouden. De duizenden liters gemorste methanol werden zonder waarschuwing naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie gepompt.”

EenVandaag heeft het document laten lezen aan de Milieudienst Rijnmond DCMR. Directeur Jan van den Heuvel heeft meteen aangifte tegen het bedrijf gedaan omdat het incident niet gemeld is. DCMR wil dat het OM de zaak, ondanks dat die zich in oktober 2009 afspeelde, alsnog onderzoekt.

EenVandaag zegt dat Odfjell niet wil reageren voor de camera. Vanavond zenden ze een reconstructie uit van het incident, gemaakt op een brandweeroefencentrum.

Lange geschiedenis aan veiligheidsovertredingen

Het tankopslagbedrijf in het Botlekgebied werd een jaar geleden stilgelegd, onder druk van de toezichthouders. Het tankopslagbedrijf bleek op dat moment al een lange geschiedenis van veiligheidsovertredingen te hebben. De tanks en blusinstallaties bleken al dertig jaar niet meer gecontroleerd. In tien jaar tijd beging Odfjell zeker 64 overtredingen, voordat het bedrijf werd stilgelegd. Inmiddels is een deel van de tanks weer in gebruik.

Lees hier het hele rapport