Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Museumdirecteur Kiev vernietigt kunstwerk

De directeur het belangrijkste museum voor moderne kunst van Kiev, het Mistetski Arsenaal, heeft eigenhandig een kunstwerk vernietigd omdat ze het werk immoreel vond. De kunstenaar, Volodimir Koeznetsov, had een muurschildering gemaakt, getiteld Kolivsjina: De dag des oordeels. Het werk was bedoeld voor de expositie Groot en groots, over de invloed van het christendom op de Oekraïense cultuur, die afgelopen week openging.

Het werk stelde een apocalyptische scène voor: een kernreactor waarin priesters, rijke zakenlieden, politiemannen en rechters worden verbrand. Naast de kernreactor staan arbeiders en gepensioneerden afgebeeld, maar ook een Pussy Riot-achtige, gemaskerde activist, evenals Irina Krasjova, een 29-jarige vrouw uit een dorp in het zuiden van Oekraïne, die in juni in het nieuws kwam omdat ze twee politiemannen ervan beschuldigde haar te hebben mishandeld en verkracht.

De muurschildering was nog niet af. Koeznetsov keerde op 25 juli terug naar het museum om eraan te werken, maar ontdekte dat zijn kunstwerk was vernield. Museumdirecteur Natalia Zabolota vertelde dat zij de muurschildering eigenhandig had weggewerkt, met behulp van een spuitbus zwarte verf. De volgende dag zou de president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, een bezoek aan het museum brengen, en Zabolota wilde hem niet met het kunstwerk confronteren.

De museumdirecteur heeft inmiddels haar excuses aangeboden, maar stelt tegelijkertijd dat zij in haar recht stond, omdat de kunstenaar zich niet zou hebben gehouden aan de afspraken over de inhoud van het kunstwerk. De muurschildering zou een „stereotiep en bevooroordeeld beeld” geven van Oekraïne, terwijl de tentoonstelling juist bedoeld is om de grootsheid van de Oekraïense cultuur te vieren.

Niet alle medewerkers van het museum waren het eens met de ingreep. Adjunct-directeur Alexander Solovjev nam ontslag.