Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Mortuaria en maandverband

Naar aanleiding van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe op woensdag, is de documentaire Mugabe, Me and a Milllion Tampons van fotojournalist Karin Stowe vandaag en morgen in zijn geheel online te bekijken. In de docu, opgenomen in 2011, volgt Stowe de pogingen van een Britse welzijnsorganisatie die maandverband en tampons probeert te distribueren in Zimbabwe – terwijl hij ondertussen op massagraven en mortuaria vol lijken stuit. In een film vol zwarte humor, stelt Stowe vraagtekens bij de invloed van westerse media en de aanwezigheid van ontwikkelingsorganisaties in Zimbabwe. De documentaire werd goed ontvangen, maar ook geweigerd door meerdere filmfestivals en tv-zenders. Karin Stowe staat momenteel op Mugabes hitlist.