Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

‘Moet je dít uit België halen om hier te fluiten?’

De KNVB stopt met een proef Belgische arbiters in de eredivisie te laten fluiten. „Het moet een meerwaarde hebben en die was er niet.”

Johan Verbist was in 2004 de eerste Belgische scheidsrechter die in de eredivisie op proef floot. De Nederlandse en Belgische bonden wilden de arbiter internationale ervaring bieden en laten kennismaken met andere culturen.

Bijna tien jaar later komt er een einde aan het experiment. De KNVB liet gisteren weten dat Belgische arbiters vanaf dit seizoen niet meer in de eredivisie te zien zijn. Mannen als Wim Smet, Christof Dierick en Luc Wouters zijn de komende maanden dus niet meer te bewonderen op de Nederlandse voetbalvelden.

1 Waarom is de proef met Belgische arbiters stopgezet?

Volgens de KNVB omdat de Nederlandse clubs er geen behoefte meer aan hebben. „Die behoefte was er in eerste instantie wel”, volgens een woordvoerder, „maar dat hoor je nu nergens meer terug. En dat vatten wij natuurlijk op als compliment voor de Nederlandse arbitrage.” De proef is volgens de KNVB niet stopgezet wegens de toenemende kritiek op de Belgische scheidsrechters.

2 Hoe was het niveau van de Belgische arbiters?

Wisselend. De Vlaming Frank de Bleeckere (nu gestopt) was een internationale topper en floot op EK’s en WK’s. De meeste Vlaamse arbiters hebben die status niet en maakten regelmatig fouten. „Ik was nooit erg enthousiast over deze proef”, zegt oud-toparbiter Mario van der Ende. „Als je iets met uitwisselingen doet dan moet het wel meerwaarde hebben. En die was er niet. De eredivisie is er niet op vooruitgegaan met Belgische arbiters.”

3 Wat vonden spelers en trainers van het experiment?

Vooral het laatste seizoen uitten verschillende trainers regelmatig kritiek op het functioneren van de Belgische arbiters. Vorig seizoen gaf scheidsrechter Christof Dierick binnen tien minuten drie strafschoppen in het duel tussen Heracles en ADO Den Haag. Trainers Peter Bosz (vorig seizoen nog bij Heracles) en Maurice Steijn (ADO Den Haag ) noemden die onterecht. Steijn noemde de leiding „warrig”. Ook Marco van Basten, trainer van Heerenveen, sprak vorig seizoen zijn onvrede uit. „Moet je dit uit België halen om hier te fluiten”? Andersom is er ook irritatie. In 2009 zei de voorzitter van Kortrijk over de Nederlander Bas Nijhuis: „Blijf maar in Holland als je niet beter kunt.”

4 Zijn er straks helemaal geen Belgen meer in Nederland?

Nee, ze zijn nog wel te zien in de eerste divisie. Ook zullen jonge arbiters in het kader van hun opleiding wedstrijden fluiten in het buitenland op een lager niveau. Volgens de KNVB was de uitwisseling daar in eerste instantie ook voor bedacht.