Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Lowlands line-up compleet: Crystal Fighters, Miles Kane en The World Orchestra

Het programma van Lowlands is compleet. De laatste dertien acts zijn vanochtend door de organisatie bekendgemaakt. Onder meer Crystal Fighters, Miles Kane en The World Orchestra komen naar Biddinghuizen.

Het laatste blokje namen dat de line-up van het festival compleet maakt:

The 1975 | Crystal Fighters | Deep Sea Arcade | Delv!s | Forest Swords | Little Green Cars | London Grammar | Los Chinches | Miles Kane | Patchanka | The Staves | The World Orchestra

Naast de paar grote namen als Miles Kane en Crystal Fighters valt het grootste klassieke orkest The World Orchestra op: meer dan 600 muzikanten uit 65 verschillende landen spelen samen klassieke stukken als bijvoorbeeld Prokofjev’s Romeo en Julia:

Ook delegaties uit VK, Ierland, Australië en Denemarken

Het Londense trio London Grammar maakt kalme indiepop in hetzelfde straatje als de Amerikanen van Washed Out, maar dan met een Brits triphoprandje eraan. Ze hebben pas een paar singles uit, maar werkten al samen met de momenteel populaire Britse dance-act Disclosure voor de track ‘Help Me Lose My Mind‘ op diens album Settle.

De Australiërs van Deep Sea Arcade maken surfpop meets retrorock, minder gruizig en meer pop dan landgenoten Tame Impala. Debuutalbum Outlands (2012) schijnt een ode te zijn aan sciencefictionfilms uit de jaren zestig.

Men neme Arcade Fire, Mumford & Sons en een snufje van The Maccabees en je krijgt de folkrock van Little Green Cars, aldus het Amsterdamse showcasefestival London Calling dat de band al eerder tipte. De Ierse band brak aan het eind van vorig jaar door met de debuutsingle ‘The John Wayne’.

De zes Denen van Patchanka zullen met hun vrolijke zigeunerpunkrock ongetwijfeld voor feest zorgen in Biddinghuizen. Dit Deense antwoord op NOFX is dit festivalseizoen al op wat Nederlandse podia gesignaleerd (zo stonden ze afgelopen weekend nog op de Zwarte Cross).

Headliners: Slayer, Franz Ferdinand, Editors

De headliners van Lowlands 2013 zijn Slayer, Franz Ferdinand, Editors, Nine Inch Nails en Nick Cave & The Bad Seeds. Bekijk hier alle officieel bevestigde namen van het muziekprogramma.

Aanstaande donderdag komt de speciale Lowlandsbijlage uit bij nrc.next