Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Algemeen

Laadpalen mogen langs de snelweg

Redacteur economie

Langs de Nederlandse snelwegen mogen nieuwe uitbaters komen van elektrische laadpalen. Pomphouders hebben weliswaar het exclusieve recht op brandstofverkoop langs de rijkswegen, maar elektriciteit hoort daar niet bij.

Dat heeft de rechter vorige week bepaald in een kort geding dat was aangespannen door pomphouders lang de snelwegen. De Vereniging Particuliere Rijkswegvergunningen van Tankstations (VPR) eisten in een kort geding dat de overheid geen vergunningen meer verstrekt aan derden voor het plaatsen van oplaadstations voor elektrische auto’s langs de snelweg. Ze vinden dat pomphouders langs deze wegen het alleenrecht op de verkoop van brandstof hebben.

Het geschil draait om de vraag wat in de Benzinewet wordt bedoeld met ‘brandstoffen’. Volgens de advocaat van de pompexploitanten gaat het om álle brandstoffen die voertuigen kunnen aandrijven, inclusief elektriciteit. De rechter vonniste dat de Benzinewet zich beperkt tot fossiele brandstoffen en dat geeft de overheid de vrijheid om vergunningen te verstrekken aan derden die de exploitatie van elektrische laadstations willen gaan beginnen.

Het bedrijf Fastned wil langs de snelwegen tweehonderd oplaadstations voor elektrische auto’s bouwen. Fastned huurt de locaties van Rijkswaterstaat. De eerste laadstations gaan dit jaar open op de Veluwe. Omdat de overheid elektronisch rijden wil stimuleren, hoeven de ‘uitbaters’ van laadpalen voorlopig geen huur aan Rijkswaterstaat te betalen.