Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: Mugabe, Me and a Million Tampons - docu over Zimbabwe

Een Zimbabwaan op weg naar zijn werk loopt langs posters van president Robert Mugabe vandaag in Harare. Zimbabwe maakt zich klaar voor de verkiezingen morgen.
Een Zimbabwaan op weg naar zijn werk loopt langs posters van president Robert Mugabe vandaag in Harare. Zimbabwe maakt zich klaar voor de verkiezingen morgen. Foto AFP / Alexander Joe

De Zimbabwaanse president Mugabe strijdt morgen met Morgan Tsvangirai opnieuw om het presidentschap van Zimbabwe. Ter gelegenheid daarvan is de documentaire Mugabe, Me and a Million Tampons vandaag en morgen gratis te bekijken.

Zou je één man vermoorden om een natie te redden? Die vraag wordt in de trailer van de documentaire gesteld. De film is gemaakt door fotojournalist Karin Stowe. Aan bod komt de armoede in het door corruptie verscheurde Zimbabwe, de kleurrijke bevolking, het geweld en de onzekerheid. De film uit 2011 gaat over een een Britse welzijnsorganisatie die maandverband en tampons probeert te distribueren in Zimbabwe, maar ondertussen op massagraven en mortuaria vol lijken stuit, staat vandaag in nrc.next:

“In een film vol zwarte humor, stelt Stowe vraagtekens bij de invloed van westerse media en de aanwezigheid van ontwikkelingsorganisaties in Zimbabwe. De documentaire werd goed ontvangen, maar ook geweigerd door meerdere filmfestivals en tv-zenders. Karin Stowe staat momenteel op Mugabes hitlist.”

Mugabe, Me and a Million Tampons - Directors Cut from CC on Vimeo.

Presidentsverkiezingen morgen: Mugabe al 33 jaar aan de macht

De 89-jarige Mugabe is al 33 jaar in de macht in Zimbabwe. Het is moeilijk in te schatten hoeveel aanhang hij heeft, staat vandaag in NRC Handelsblad, omdat er geen betrouwbare opiniepeilingen zijn en de aanhangers van de Beweging voor Democratische Verandering van oppositieleider Tsvangirai niet voor hun politieke kleur durven uit te komen. Correspondent Elles van Gelder schrijft:

Mugabe’s retoriek dat hij zwarte Zimbabweanen meer economische macht gaat geven, spreekt een deel van de jonge werklozen aan. Ook heeft hij nog aanhang op het platteland. Daarnaast vaart hij nog steeds op intimidatie, vooral in afgelegen gebieden.

Oud-vakbondsleider Morgan Tsvangirai (61) is de enige politicus die al jaren tegenstand probeert de bieden aan president Robert Mugabe. De vorige verkiezingen, vijf jaar geleden, verliepen gewelddadig.