Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

Het vertrek van de Belgische scheidsrechter

De KNVB stopt na bijna tien jaar met een proef om Belgische arbiters in de eredivisie te laten fluiten. Johan Verbist was in 2004 de eerste. De Nederlandse en Belgische voetbalbonden wilden de scheidsrechters internationale ervaring laten opdoen en laten kennismaken met andere voetbalculturen. De KNVB liet gisteren weten dat Belgische arbiters als Wim Smet, Christof Dierick en Luc Wouters de komende maanden niet meer te bewonderen zijn op het hoogste niveau. Er zal nog wel sprake zijn van talentuitwisseling en het fluiten van wedstrijden op lagere niveaus.

Waarom is de proef stopgezet?

Volgens een woordvoerder van de KNVB omdat er vanuit de Nederlandse clubs geen behoefte meer is om wedstrijden door Belgische scheidsrechters te laten fluiten. „Die behoefte was er in eerste instantie wel, maar dat hoor je nu nergens meer terug. En dat vatten wij natuurlijk op als compliment voor de Nederlandse arbitrage.”

Hoe was het niveau van de Belgische arbiters?

Wisselend. De Vlaamse scheidsrechter Frank De Bleeckere (inmiddels gestopt) was een internationale topscheidsrechter en floot belangrijke wedstrijden, ook op EK’s en WK’s. De meeste Vlaamse arbiters hebben die status echter niet en maakten regelmatig fouten in de wedstrijden die ze in de eredivisie leidden. „Ik ben nooit heel enthousiast geweest over deze proef”, zegt voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende. „Als je iets met uitwisselingen doet dan moet het wel meerwaarde hebben. En die was er niet. Ik denk dat de Nederlandse en Belgische bond met dit plan probeerde in een goed daglicht te komen bij de UEFA. Het is nieuw en dat vinden ze bij de UEFA altijd interessant.”

Wat vonden spelers en trainers in Nederland van het experiment?

Vooral het laatste seizoen uitten verschillende trainers regelmatig kritiek op het functioneren van de Belgische arbiters. Vorig seizoen gaf scheidsrechter Christof Dierick binnen tien minuten drie strafschoppen in het duel tussen Heracles en ADO Den Haag. Trainers Peter Bosz (Heracles) en Maurice Steijn (ADO) noemden die strafschoppen onterecht. Ook Marco van Basten, trainer van Heerenveen, sprak vorig seizoen zijn onvrede uit. „Moet je dit uit België halen om hier te fluiten?” Maar ook andersom is er irritatie. In 2009 zei de voorzitter van voetbalclub Kortrijk, Joseph Allijns, over het optreden van de Nederlandse scheidsrechter Bas Nijhuis: „Blijf maar in Holland als je niet beter kunt.”

Exit Belgen dus. Verandert er nog meer in de arbitrage, komend seizoen?

Ja. Net als bij de Johan Cruijffschaal afgelopen zondag wordt bij een aantal bekerwedstrijden, de finale van de play-offs en de laatste competitieronde een vijfde en zesde official ingezet. Ook wordt er als pilot geëxperimenteerd met doellijntechnologie. De vijfde en zesde man staan bij de achterlijn en zijn bedoeld als extra ogen van de scheidsrechter. Ze moeten vooral zorgen voor een nauwkeuriger constatering van overtredingen in het strafschopgebied en zo volgens de KNVB bijdragen aan „een betere wedstrijdcontrole”.