Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Het mysterie van Linette Krönert en de kooktweets

Topkok Ron Blaauw doet het even voor.
Topkok Ron Blaauw doet het even voor. Foto ANP / Robin Utrecht

Linette Krönert is sinds dit weekend een fenomeen op Twitter. Ze twittert graag over koken. Maar niet iedereen geloofde dat het account echt was. Het zou zomaar een marketingstunt geweest kunnen zijn. Gelukkig is het mysterie vandaag ontrafeld.

Linette twittert allerhande kooktips. Zoals deze, over komkommers:

Twitter avatar LinetteKronert Linette Krönert Was komkommers goed voor gebruik. Je weet nooit wat er mee gebeurd is.

Maar ook taalgrappen zijn Linette niet vreemd:

Twitter avatar LinetteKronert Linette Krönert Bij het ontbijt op zondag hoort een eitje. In huize Krönert noemen we ze gekscherend ‘ontbeitjes’. Maak plezier met uw gezin!

Ze geeft ook taaltips:

Twitter avatar LinetteKronert Linette Krönert Patat wordt bij onze zuiderburen vaak ‘friet’ genoemd. #vakantietip

Maar ze stelt ook misstanden in de horeca aan de kaak:

Twitter avatar LinetteKronert Linette Krönert In veel Chinees-Indische restaurants is nr 47 op de kaart Babi Pangang. Maar pas op: sommige uitbaters nemen een loopje met deze vuistregel!

En ze stelt vragen. Over salade.

Twitter avatar LinetteKronert Linette Krönert En wat doet salade met jullie?

Maar wie is Linette? Draagt ze een schort? Zit haar haar in een knotje en zwaait ze graag met pollepels? Zoveel vragen!

Linette Krönert bestaat niet

Het mysterie werd vandaag door Radio 1 opgelost, die de bedenkers van het account interviewden. Krönert bestaat dus niet, maar is verzonnen door twee mensen, namelijk John Schop en Annemieke van der Veen. Zij startten voor de lol het foodblog Donuts en Tosti’s waarop mensen die het leuk vinden een stukje mogen schrijven. Iemand schreef toen een blog onder de verzonnen naam Linette Krönert. Schop en Van der Veen bedachten daarvoor een Twitteraccount:

“We zijn ermee begonnen in juni, toen hadden we zeven volgers. We vonden onszelf óntzettend grappig. Het was vooral grappig om te zien wie wat had gezegd. Het was ook nooit de bedoeling om een hit te worden, of om viraal te gaan zoals dat heet. Maar het gebeurde.”

En dat kwam door Heleen van Rooyen, die de volgende tweet plaatste:

Twitter avatar HeleenvanRoyen Heleen van Royen Ik zeg: een dikke vette #FF voor food- en lifestyleblogger @LinetteKronert #boter #bitterballen #kaarsvet

Maar de echte duw in de rug kwam dit weekend van Alexander Klöpping. We weten allemaal dat als deze interwebskenner je naam noemt op Twitter, je je volgers sneller kunt zien stijgen dan een Lamborghini kan optrekken. Toen ging het, aldus Annemieke, “los”, want het account van de fictieve Krönert had ineens meer dan drieduizend followers.

Twitter avatar AlexanderNL Alexander Klöpping De twitteraccount van @LinetteKronert is een van de nuttigste die ik in tijden volgde.

Beroemd. Wat nu?

Zeker niet stoppen, aldus Van der Veen:

“Het is ook zo grappig om van die oerdomme, open deuren te verzinnen. Er zijn nog steeds mensen die het serieus nemen, en het geloven. Zolang dat nog gebeurt is het leuk om te doen.”