Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Hans Teeuwen over Zomergasten- rookrel: ik stak ‘m gewoon maar op

Het beeld van Zomergasten afgelopen zondag dat velen bijbleef: Hans Teeuwen met een sigaret in de hand. Die sigaret blijkt een overtreding: de NVWA deelt mogelijk een boete uit aan de VPRO. ‘Achterlijke betutteling’ noemt menig reaguurder het, Teeuwen zelf dacht er eigenlijk helemaal niet bij na toen hij die sigaret pakte, zo blijkt uit zijn uitleg aan nrc.nl: “Ik stak ‘m gewoon maar op.”

Het beeld van Zomergasten afgelopen zondag dat velen bijbleef: Hans Teeuwen met een sigaret in de hand. Die sigaret blijkt een overtreding: roken op de werkvloer is verboden en de NVWA deelt mogelijk een boete uit aan de VPRO. ‘Achterlijke betutteling’ noemt menig reaguurder het, Teeuwen zelf dacht er eigenlijk helemaal niet bij na toen hij die sigaret pakte, zo blijkt uit zijn uitleg aan nrc.nl: “Ik stak ‘m gewoon maar op.”

Update: de boete is definitief, de vraag is alleen wie hem gaat betalen.

Er wordt eigenlijk nooit meer gerookt op televisie, dus het viel nogal op toen Hans Teeuwen zondag ineens een sigaret opstak aan tafel met Wilfried de Jong. De mogelijke boete van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit wekte vervolgens flink wat woede op van een aantal uitgesproken internetreaguurders en twitteraars.

Twitter avatar koenvenekamp Koen Venekamp @maartenkoster Heel treurig allemaal. En smal. Net zoals het ‘onderzoek’ van de @_NVWA naar de sigaret van Hans Teeuwen. Brrr.

‘Het stomste wat ik ooit heb gedaan, beginnen met roken’

Hoe de VPRO tegenover de kwestie staat blijft onduidelijk; de omroep doet geen uitspraken over de uitzending zo meldt een woordvoerder desgevraagd. We belden met Hans Teeuwen over de ontstane commotie:

Tijdens je optreden in Zomergasten begon je te roken zondag. Dat is veel mensen opgevallen, en blijkt nu zelfs een overtreding van de omroep.

“Ja. Ik stak ‘m gewoon maar op. Daar dacht ik helemaal niet bij na. Ik vind het eigenlijk heel erg stom, roken. Maar ja, ik ben verslaafd. Het is het domste wat ik ooit heb gedaan, beginnen met roken. Maar nu ben ik verslaafd. Je komt daar ook niet zomaar vanaf. Stoppen met roken is moeilijker dan stoppen met heroïne wist je dat?”

Dus je hebt hierover van tevoren niets afgesproken?

“Nee helemaal niet. Dat deed ik gewoon, komt allemaal door die verslaving.”

Je hebt het weleens geprobeerd, stoppen?

“Ja ik heb wel diverse pogingen ondernomen. Maar iedere keer blijkt mijn karakter toch te zwak. Dat is ook vervelend hoor, om daar iedere keer weer mee geconfronteerd te worden.”

Stel de VPRO krijgt een boete door die sigaretten. Zou je dan bereid zijn die te betalen?

“Nee. Ik heb drie uur gratis voor ze opgetreden zondag, dat lijkt me meer dan zat. Maar een dergelijk verzoek is er ook nog niet gekomen hoor, en dat verwacht ik ook niet.”

Hopelijk lukt het toch ooit. Wat denk jij, ga je ooit stoppen?

“Ja ik hoop er ooit toch wel vanaf te komen. Dus dat wordt vast een heel gedoe met pleisters, kauwgom, boswandelingen… Ik ga m’n best doen. Maar ik ben blij dat je me daarin steunt.”

In 24 uur met wordt ook gerookt

Wat de precieze gevolgen zijn voor de VPRO is nog niet duidelijk, het wordt een boete of een waarschuwing. Een waarschuwing zou inhouden dat de VPRO ‘het niet nog een keer mag doen’, aldus een woordvoerder van de NVWA tegenover nrc.nl. En als dat dan wel gebeurt volgt waarschijnlijk alsnog een boete zo legt de woordvoerder uit:

“Mocht de omroep nu al een boete krijgen moet waarschijnlijk een bedrag van 600 euro worden betaald: zo hoog is de eerste boete na een overtreding van het rookverbod. Als er meerdere overtredingen volgen kan een boete vervolgens oplopen tot een bedrag van maximaal 4500 euro.”

Of dit werkelijk de eerste overtreding van de omroep is wordt momenteel bekeken door de NVWA. In het VPRO-programma 24 uur met…, net als Zomergasten gepresenteerd door Wilfried de Jong, is namelijk ook herhaaldelijk gerookt. De woordvoerder hierover:

“Er wordt momenteel door ons bekeken of er vergelijkbare gevallen bekend zijn, en wat daarvan de gevolgen zijn geweest. Of er in het geval van 24 uur met… ook sprake is van een of meerdere overtredingen kan ik nu niet zeggen. Het is zeker dat de VPRO zondag in overtreding was, daar moet ik het nu bij laten.”

‘De tolerantie voor roken neemt duidelijk af’

Stivoro, dat zich ‘het expertisecentrum voor rookontmoediging’ noemt, krijgt geregeld negatieve reacties als er op televisie gerookt wordt, zo ook naar aanleiding van Zomergasten van afgelopen zondag. Een woordvoerder legt ons uit:

“Dit was een incident. Er wordt nog heel weinig gerookt op tv, maar de discussie over roken is wel gevoed door dit incident. Uit reacties die we krijgen van mensen blijkt dat het wordt ervaren als een slecht voorbeeld. We merken dat de tolerantie voor roken sterk is afgenomen: mensen vinden dat het echt niet meer kan.

Op internet kom je ook wel reacties van mensen tegen die het betutteling noemen dat het niet mag, roken in een tv-studio, maar de wereld is veranderd. We weten hoe schadelijk het is, en daarom is die wet er: het mag gewoon niet, roken in een werkomgeving.”