Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Half bewolkt

Na een vrij koele woensdag komt de zomer vanaf donderdag weer op stoom. De zon schijnt volop en de temperaturen gaan in rap tempo omhoog. Komend weekeinde lijkt de hitte alweer tot een einde te komen, maar de vraag is voor hoe lang.

Juli 2013 verloopt warmer dan normaal en dat is opmerkelijk, gezien de zes te koude maanden op rij. De reden hiervoor lijkt een verschuiving in de grootschalige stroming te zijn. Door deze verandering zit Nederland regelmatig in een zuidelijke stroming die warme lucht aanvoert. Dit is in tegenstelling tot de noordelijk aanvoer die we de maanden hiervoor vaak gezien hebben.

Dinsdagavond trekt een storing over met perioden met regen. Lokaal kan daar ook een klap onweer tussen zitten. In de nacht naar woensdag trekt de regen naar het oosten weg en klaart het op. De temperatuur daalt uiteindelijk tot 15 graden.

Woensdag zien we een afwisseling van wolken en zon, met de meeste zon aan de kust. Woensdagmiddag valt er in het binnenland lokaal een buitje. De temperatuur loopt op tot 20 graden aan de kust en 22 tot 24 graden in het binnenland. Daarbij staat er een meest matige zuidwestenwind.

Het zonnige zomerweer keert terug op donderdag. Het blijft droog en het kwik stijgt tot rond 28 graden aan zee en lokaal tot 30 graden in het binnenland. Vrijdag lijkt het nog iets warmer te worden.