Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Grote order voor Strukton in Riad

De aanleg van ruim zestien kilometer spoor onder de grond van de Saoedi-Arabische hoofdstad Riad. Die opdracht levert Strukton bijna 1 miljard euro omzet op. Het is de grootste order ooit voor het bouwbedrijf, dat in Nederland onder meer de noordzuidlijn van de metro in Amsterdam aanlegt.

De megaorder is onderdeel van het Saoedi-Arabische plan een compleet nieuw en onbemand metronetwerk van in totaal 176 kilometer en 87 stations te bouwen, op dit moment het grootste in ontwikkeling ter wereld.

Voor Strukton is de deal nog maar het begin, hoopt Jos Hegeman van Strukton Civiel. De bouwer, goed voor een omzet van 1,4 miljard euro, werd in 2010 overgenomen door het beursgenoteerde advies- en ingenieursbureau Oranjewoud. Sindsdien zoekt Strukton nadrukkelijk ook naar opdrachten buiten Europa.

Strukton, de vierde bouwer van Nederland, zag in eigen land de markt onder invloed van de vastgoedcrisis en overheidsbezuinigingen flink afkalven. Eind 2009 ontsloeg Strukton nog 350 mensen bij het onderdeel spoorwegonderhoud. In Nederland is steeds minder geld beschikbaar voor onderhoudswerkzaamheden, laat staan voor dure nieuwe infrastructurele projecten.

In Saoedi-Arabië gaan straks 100 tot 150 ingenieurs aan de slag. De zestien kilometer spoor moet in 2018 worden opgeleverd. Onderdeel van het contract met de Arabieren is een optie op het onderhoudscontract voor nog eens 10 jaar.

Oranjewoud leed in het eerste kwartaal nog een fors verlies van 7,8 miljoen euro. De beurskoers klom na het Struktonnieuws met 5,5 procent naar 5,37 euro.