Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Griekse monniken gooien met brandbommen

Griekse monniken hebben deurwaarders met onder meer benzinebommen bekogeld om te voorkomen dat ze worden uitgezet. De groep monniken woont in een klooster op de heilige berg Athos op een schiereiland in het noorden van Griekenland.

De orde van ongeveer honderd monniken heeft al decennia een conflict met de meerderheid in de Grieks-orthodoxe kerk over toenadering tot het Vaticaan. Vanwege hun verzet zijn ze door Bartholomeus de Eerste van Constantinopel, de hoogste patriarch, tot een illegale orde verklaard en geldt hun verblijf in het klooster Esphigmenou op de berg als een vorm van bezetting.

De leiding van de kerk wil het klooster terug en heeft een half miljard euro uit Europese fondsen klaar staan om het te restaureren. De monniken hebben gerechtelijke bevelen om het klooster te verlaten genegeerd.

Maandag kwamen deurwaarders met een kleine bulldozer om de deur te forceren. De monniken verzetten zich hevig en trommelden aanhangers uit de regio op om te komen helpen.

Athos is ook voor gelovigen uit andere orthodox-christelijke landen, zoals Rusland en Servië, een belangrijk religieus centrum. Het schiereiland is verboden voor vrouwen. De status als heiligdom en regio met zelfbestuur, maakt de berg Athos slecht toegankelijk voor journalisten.

Volgens de monniken is er een gewonde gevallen. Er zijn voor zover bekend geen arrestaties verricht. De deurwaarders zijn onverrichter zake afgedropen.