Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Ashton: het gaat goed met Morsi - Frankrijk roept op tot vrijlating

T-shirts met daarop het gezicht van Mohammed Morsi zijn te koop in Nasr City, waar demonstranten dagelijks bijeenkomen op hem te steunen.
T-shirts met daarop het gezicht van Mohammed Morsi zijn te koop in Nasr City, waar demonstranten dagelijks bijeenkomen op hem te steunen. Foto AP / Manu Brabo

Frankrijk heeft opgeroepen tot de bevrijding van de afgezette Egyptische president Morsi, een dag nadat EU-buitenlandchef Catherine Ashton hem bezocht op een geheime locatie, meldt persbureau AFP. Het was de eerste keer dat iemand anders dan de legerleiding of veiligheidsdiensten hem mocht bezoeken, sinds hij 3 juli werd afgezet door het leger.

Ashton heeft twee uur met Morsi gesproken over de politieke crisis waarin Egypte verkeert. Morsi heeft volgens haar toegang tot kranten en televisie, zodat hij het nieuws kan volgen. Hij weet niet waar hij gevangen wordt gehouden. Ondanks de omstandigheden gaat het volgens de EU-chef goed met hem.

Twitter avatar RawyaRageh Rawya Rageh RT @ahauslohner: Ashton says #Morsi has access to newspapers, TV, so were able to discuss “the situation” #Egypt #EU

Ashton bemiddelt in Egypte in een poging een einde te maken aan het geweld in het land. Ze wil dat alle partijen worden betrokken bij onderhandelingen, ook de Moslimbroederschap. Eerder sprak ze met legerchef generaal Abdel-Fattah el-Sissi, vicepresident Mohammed ElBaradei, interim-president Adly Mansour en vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap.

Frankrijk roept op tot vrijlating Morsi

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft opgeroepen tot de vrijlating van Morsi. “Wij veroordelen de wreedheden”, zei hij. “We roepen op tot een dialoog en de vrijlating van president Morsi.”

Miljoenenmars gepland vandaag

Voor vandaag staat een ‘miljoenenmars’ gepland door de Egyptische Moslimbroederschap, om de terugkeer naar de macht af te dwingen voor Morsi. De oproep volgt op nieuwe bloedige botsingen tussen politie en moslimbroeders, waarbij zaterdagochtend zeker zeventig doden vielen.

Opperrechter Adly Mansour, die door generaal Sisi is benoemd als interim-president, gaf premier Hazem al-Beblawi zondag toestemming om het leger het recht te geven burgers te arresteren, volgens sommigen een inleiding op een aanval op het protestkamp van de Moslimbroederschap bij de Rabaa al-Adawiya-moskee in het noorden van Kairo, waar duizenden Morsi-aanhangers zich verschansen.