Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Financiële problemen Bakker Bart-filialen - detailhandel in zwaar weer

Zo’n vijftig tot zestig ondernemers van Bakker Bart hangt een persoonlijk faillissement boven het hoofd, omdat het hoofdkantoor dreigt hun geen goederen meer te leveren. Dat zegt de voorzitter van de franchisevereniging van de bakkerij John Gerressen in het Financieele Dagblad.

Een filiaal van Bakker Bart in Amsterdam. Voor vijftig tot zestig franchiseondernemers van de Bakker Bart dreigt een persoonlijk faillissement.
Een filiaal van Bakker Bart in Amsterdam. Voor vijftig tot zestig franchiseondernemers van de Bakker Bart dreigt een persoonlijk faillissement. Foto ANP / Evert Elzinga

Zo’n vijftig tot zestig ondernemers van Bakker Bart hangt een persoonlijk faillissement boven het hoofd, omdat het hoofdkantoor dreigt hun geen goederen meer te leveren. Dat zegt de voorzitter van de franchisevereniging van de bakkerij John Gerressen in het Financieele Dagblad.

Een aantal ondernemers moet leveranties van tevoren betalen omdat ze een schuld hebben opgebouwd bij het hoofdkantoor. De ondernemers kunnen en willen echter niet van tevoren betalen, stelt de voorzitter in het FD.

Gerressen zegt verder in het dagblad dat zich inmiddels twee investeerders hebben gemeld die de 189 filialen van Bakker Bart willen overnemen. Een van hen is Peter Beukers, eigenaar van marktbakker ’t Stoepje. Er zouden reeds twee gesprekken hebben plaatsgevonden.

Aantal faillissementen detailhandel stijgt

Het gaat niet goed in de detailhandel. Zo boekte winkelconcern Macintosh – eigenaar van onder meer schoenenketens Dolcis, Invito, Manfield en Scapino – in de eerste zes maanden van dit jaar een omzetdaling van tien procent en verdubbelde het verlies. Het aantal faillissementen zal dit jaar naar verwachting meer dan verdubbeld zijn ten opzichte van 2007, schreef onze economieredacteur Barbara Rijlaarsdam eerder in NRC Handelsblad:

“Bedroeg de faillissementsgraad voor de retail in 2007 nog 0,45 procent, in 2012 was dat opgelopen tot 0,83 procent. Dit jaar loopt het naar verwachting verder op tot 0,93 procent.”

Door de aanhoudende crisis loopt het besteedbaar inkomen van consumenten verder terug. Door de recente btw-verhoging van 19 naar 21 procent is de koopkracht bovendien verder afgenomen. Winkeliersvereniging Detailhandel Nederland deed onlangs een dringende maar vergeefse oproep om de btw-verhoging terug te draaien, “om extra schade aan de detailhandel te voorkomen”.