Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Familie Manning: Brad houdt van zijn land en was trots op zijn uniform

Bradley Manning in de handboeien nadat hij het gerechtsgebouw in Fort Meade verlaat. Morgen krijgt hij zijn straf te horen.
Bradley Manning in de handboeien nadat hij het gerechtsgebouw in Fort Meade verlaat. Morgen krijgt hij zijn straf te horen. Foto AP / Patrick Semansky

De familie van de veroordeelde Amerikaanse militair Bradley Manning is blij dat rechter hem heeft vrijgesproken van het helpen van de vijand. Dat laat de familie in een reactie aan The Guardian weten.

“Hoewel we duidelijk teleurgesteld zijn in de uitspraak van vandaag, zijn we blij dat rechter Lind het met ons eens is dat Brad nooit de vijanden van Amerika heeft willen helpen, op welke manier dan ook. Brad houdt van zijn land en was trots op zijn uniform.”

Manning werd drie jaar geleden wereldnieuws toen via de klokkenluiderssite WikiLeaks geheime documenten en videobeelden over de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan werden gepubliceerd. Hij werd vanavond veroordeeld voor 19 van de 21 aanklachten, variërend van spionage tot diefstal, computerfraude en overtreding van militaire voorschriften.

Daarvoor kan hij een gevangenisstraf van maximaal 136 jaar krijgen. Die straf wordt later bekendgemaakt, maar het is duidelijk dat hij voor tientallen jaren in de cel zal belanden.

Manning wilde ‘bloeddorstigheid’ blootstellen

Manning was, toen hij de geheime documenten aan Wikileaks doorspeelde, gegevensanalist voor het Amerikaanse leger in Irak. De militair wilde met zijn daad naar eigen zeggen de ‘bloeddorstigheid’ van het Amerikaanse leger blootstellen. Hij koos voor informatie die volgens hem de Verenigde Staten geen schade zou toebrengen en wilde daarmee een debat over de krijgsmacht en het Amerikaanse buitenlandse beleid losmaken.

Volgens de verdediging is hij een naïeve klokkenluider die slechts oorlogsmisdaden aan het licht wilde brengen. Maar de aanklager schilderde Manning af als een berekenende egoïst en verrader.

Foto Reuters / James Lawler Duggan

Wikileaks: gevaarlijk extremisme

De veroordeling van Manning is ‘gevaarlijk extremisme van de regering van Obama in het kader van nationale veiligheid’. Dat stelt de klokkenluiderswebsite Wikileaks op Twitter in een reactie op de uitspraak van de rechter in Maryland.

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks Manning faces 136 years on the charges he has been convicted of today. Dangerous national security extremism from the Obama administration.

Amnesty International beschuldigt de Amerikaanse regering van ‘misplaatste prioriteiten’. Widney Brown van Amnesty:

“Het najagen van de aanklacht ‘hulp aan de vijand’ ging de wet ernstig voorbij, niet in het minst omdat er geen geloofwaardig bewijs was dat Manning de Verenigde Staten wilde schaden door geheime informatie aan Wikileaks te geven. De regering heeft haar prioriteiten niet op een rijtje. De Amerikaanse regering heeft nagelaten betrouwbare beschuldigingen van marteling en andere misdrijven onder internationale wetgeving te onderzoeken, ondanks overweldigend bewijsmateriaal. Maar ze besluiten wel Manning te vervolgen, die het juiste zegt te hebben willen doen - geloofwaardig bewijs van onrechtmatig handelen door de regering onthullen.”

Glenn Greenwald, journalist van The Guardian die als eerste berichtte over de geheime informatie van die andere Amerikaanse klokkenluider, Edward Snowden, noemde de vrijspraak op het punt van hulp aan de vijand ‘een minuscuul deeltje gerechtigheid’.

De Amerikaanse bond voor burgervrijheden (ACLU) waarschuwde voor intimidatie van potentiële klokkenluiders. Ben Wizner van de organisatie:

“De ACLU houdt al langer vast aan het standpunt dat het lekken naar de pers vanwege het publieke belang niet zou mogen worden vervolgd. Omdat hij al bekend had dat hij informatie had gelekt (…) lijkt het me duidelijk dat de regering eropuit is iedereen te intimideren die overweegt in de toekomst waardevolle informatie te onthullen.”

‘Gerechtigheid is geschied’

In het Huis van Afgevaardigden kon het besluit van de rechter wel op goedkeuring rekenen. De afgevaardigden Mike Rogers en Dutch Ruppersberger, leden van de inlichtingencommissie van het Huis, zeiden dat ‘vandaag gerechtigheid is geschied’. Uit een gezamenlijke verklaring:

“Manning heeft onze nationale veiligheid schade berokkend, het publieke vertrouwen geschaad en is nu voor meerdere ernstige misdrijven veroordeeld. Er moet nog veel werk worden verzet om de gevolgen van criminelen als Bradley Manning en Edward Snowden voor de nationale veiligheid te beperken. De inlichtingencommissie van het Huis blijft met de inlichtingendiensten werken aan het verbeteren van de beveiliging van geheime informatie en betere mechanismen aan te brengen om individuen op te sporen die hun toegang tot gevoelige informatie misbruiken”