Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Energie-inname van dikke kinderen ernstig onderschat

Om dik te worden moeten kinderen aanzienlijk meer energie binnenkrijgen dan volwassenen. Dat blijkt uit een nieuw rekenkundig model van Amerikaanse wetenschappers onder leiding van Kevin Hall van de National Institutes of Health, gisteren gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Het gaat om aanzienlijke verschillen, schrijft het team van Hall. Als voorbeeld noemen ze een meisje van tien dat op haar vijfde nog een goed gewicht had, maar nu tien kilo te zwaar is. Volgens de oude berekeningen zou zij dagelijks 40 kilocalorieën (een kleine appel) te veel eten. In het nieuwe model komen de onderzoekers uit op een dagelijks energieoverschot van 400 kilocalorieën, vergelijkbaar met een portie patat.

Oudere rekenmodellen van het verband tussen energie-inname en toename van het lichaamsgewicht bij kinderen, waren gebaseerd op de kennis bij volwassenen, en gaven verkeerde voorspellingen.

Tijdens de ontwikkeling van kleuter tot volwassene maakt het lichaamsgewicht van kinderen regelmatig sprongen, waarbij ze in korte tijd snel aankomen. Maar omdat kinderen in de groei zijn, hoeft een plotselinge toename van het gewicht niet altijd te betekenen dat zij overgewicht hebben.

Bovendien vergt de aanleg van extra lichaamsvet ook energie, en verbruiken dikke kinderen meer energie dan hun slankere leeftijdgenoten, doordat verteren van het extra voedsel en bewegen meer energie kosten. De oude methodes onderschatten daarmee hoeveel extra energie te dikke kinderen hadden binnengekregen. Diëtisten moeten dikke kinderen dus veel minder calorieën voorschrijven.