Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Mensenrechten

Eén op tien pubers last van cyberpesten

Redacteur media

Eén op de tien jongeren tussen vijftien en achttien jaar heeft het afgelopen jaar te maken gehad met cyberpesten. Het gaat om circa 60.000 jongeren.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week heeft gepubliceerd. Onder cyberpesten verstaat het CBS onder meer stalken, dreigen met geweld en het ongewenst plaatsen van (compromitterende) foto’s op sociale media als Facebook en Twitter. Roddelen komt het meest voor, gevolgd door stalken, bedreiging en chantage. De meeste slachtoffers melden dit niet bij politie of andere instanties. Hoeveel kinderen jonger dan vijftien jaar worden gepest via internet heeft het CBS niet onderzocht. Het bureau enquêteert geen kinderen onder die leeftijd. Van alle Nederlanders van vijftien jaar en ouder heeft 3 procent weleens last van cyberpesten.

Het is voor het eerst dat het CBS onderzoekt hoeveel jongeren last hebben van pesten via internet. De resultaten wijken niet af van het percentage schoolkinderen dat in het ‘echte’ leven wordt gepest. Dat ligt tussen 10 en 15 procent, blijkt uit andere onderzoeken naar pesten. De verwachting dat pesten via internet vaker plaatsvindt dan ‘gewoon’ pesten omdat het online anoniem kan, komt dus niet uit. Kinderen die in het dagelijks leven worden gepest, blijkt uit onderzoeken, worden ook vaak gepest via internet.

Het CBS noemt cyberpesten als een van de vier vormen van internetcriminaliteit. Hacken komt het meest voor, koop- en verkoopfraude minder vaak.