Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Dit stond niet in het boek ‘Oei, ik groei’

Foto Waltraud Grubitzsch/AP

Dit meisje was al een aantal dagen wereldnieuws, en sinds gisteren is er ook beeld bij. Jasleen is de zwaarste baby ooit geboren in Duitsland, met een lengte van 57,5 centimeter en een gewicht van 6,11 kilo. Ter vergelijking: een gemiddelde Nederlandse baby weegt bij geboorte zo’n 3,5 kilo. Jasleen is dus bijna twee keer zo zwaar.

Toch kwam ze eind vorige week in een ziekenhuis in Leipzig op natuurlijke wijze ter wereld. Dat Jasleen zo fors is, komt doordat haar moeder zonder dat ze het wist, leed aan zwangerschapsdiabetes. Deze aandoening zorgt er tijdens de negen maanden voor dat de baby te veel voedingsstoffen binnenkrijgt.

Achter Jasleen staan een arts en een verpleegster.