Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Dit spel haat zijn spelers

Spelen //

GameStealth Inc.A Clone in the DarkCurve Studios Voor: PlayStation 3, PlayStation Vita € 10

De eerste schreden in deze 2D-puzzelplatformer voelen speels en vertrouwd, maar na wat rudimentair hopsen over obstakels verandert de toon. Een laserstraal snijdt het olijke hoofdfiguurtje in milliseconden tot bloederige pulp; het was kennelijk belangrijk om in de schaduw te blijven. Op de muur verschijnt een ironische kreet: ‘Common mistake!’ Daarna wordt het alleen maar moeilijker. In de levels dien je, naast onopgemerkt te blijven, ook precieze timing te hebben. Doodga je met grote regelmaat, waarbij je ook nog eens beledigende opmerkingen naar je hoofd krijgt geslingerd. Stealth Inc. haat zijn spelers. Waarom deze haat niet wederzijds is, en of het zo leuk is ondanks of juist dankzij de vernedering – dat zijn vragen waarbij je niet te lang stil moet staan.