Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Entertainment

Dit verbetert je liefdesleven Deze keer: hulp bij het versieren

‘Zin in wat lul?” Dat is wat mannen eigenlijk zeggen als ze vriendelijk zijn tegen een vrouw. Althans, volgens komiek Chris Rock. Succesvol versieren begint met een gesprek aanknopen zonder dat de penisvraag doorklinkt.

Hoe, daar schreef de Amerikaanse Neil Strauss een bestseller over: Rules of the Game, een handboek dat je uitdaagt binnen 30 dagen een date te regelen. Ten overvloede: het boek is voor heteroseksuele mannen.

Eén Rules-oefening dwingt me een willekeurig nummer te bellen. Na twee keer voortijdig afgehaakt te hebben, zet ik door.

„Hallo, met Thomas. Is (willekeurige naam) daar?”

„Die woont hier niet.”

„Misschien kun jij me helpen. Ik wil naar de film. Wat raad je aan?”

„Euh… Ik vond The Great Gatsby wel leuk.”

Na afloop ben ik op een vreemde manier opgelucht. De les is duidelijk: vreemden bijten je hoofd niet af en wie netjes iets vraagt, krijgt antwoord.

Rules valt samen te vatten als: niet geschoten is altijd mis. Tijdens het maandplan moet je zowat om de dag vier nieuwe vrouwen aanspreken. Dat heeft weinig meer te maken met het verfijnen van conversatievaardigheden, dat is een mitrailleur combineren met hagelpatronen.

Om zijn aanpak enige methodische flair te geven, geeft Strauss wat tips om je zelfvertrouwen te vergroten (spreek jezelf moed in), er beter uit te zien (sportschool, lenzen) en een reeks aan openingsvragen. Die laatste komen erop neer banale of seksueel getinte vragen te vermijden. Dus niet: ‘Wat doe jij voor werk?’ of ‘Nog meer piercings?’, wel: ‘Ik ga een hond nemen en twijfel over de naam. Tommie of Nebukadnezar?’

Al snel verbaas je je over Strauss’ vrouwbeeld. Hij behandelt het andere geslacht zoals hondenfluisteraar César Millán onwillige terriërs. ‘Benader een vrouw nooit van achter. Zorg dat je in haar blikveld bent als je dichterbij komt maar doe dat altijd vanuit een lichte hoek zo dat het niet te confronterend overkomt.’ En bijna al zijn babbeltrucs lijken uit de Happinez te komen: ‘Ik zie dat je een duimring draagt. Die vinger staat voor Poseidon, god van onafhankelijkheid. Ben jij een beetje zelfstandig?’

Als ik hem eens uitprobeer in het café, stop ik halverwege omdat ik de esoterische onzin niet geloofwaardig mijn bek uitkrijg. Als ik dat eerlijk beken, lacht ze. We zijn Facebook-vrienden nu.

Thomas Blondeau test zelfhulpboeken over liefde. Binnenkort verschijnt van hem ‘Het West-Vlaams versierhandboek’.