Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Criminelen sturen Grieken nepbrieven met Nederlandse naam

Criminelen misbruiken namen van gepensioneerde Nederlandse bedrijfsjuristen om Griekse burgers op te lichten. Volgens de Fraudehelpdesk gaat het om een nieuwe variant van de bekende erfenisfraude door Nigerianen.

Screenshot van de nepbrief waarmee buitenlandse criminelen proberen om uit naam van een Nederlandse advocaat Griekse burgers op te lichten.
Screenshot van de nepbrief waarmee buitenlandse criminelen proberen om uit naam van een Nederlandse advocaat Griekse burgers op te lichten. Foto Fraudehelpdesk.nl

Criminelen misbruiken de naam van een gepensioneerde Nederlandse bedrijfsjurist om Griekse burgers op te lichten. Volgens de Fraudehelpdesk gaat het om een nieuwe variant van de bekende erfenisfraude door Nigerianen.

De afgelopen weken hebben Grieken nepbrieven gekregen waarin een erfenis beloofd werd uit naam van een Nederlandse advocaat. In ruil voor een aanbetaling van 1100 euro kan de ontvanger een erfenis van 12,5 miljoen Amerikaanse dollar tegemoetzien. Volgens de NOS hebben duizenden mensen in Athene en Thessaloniki een brief gekregen.

Enkele achterdochtige Grieken hebben de Nederlandse ambassade al om opheldering gevraagd, omdat de brieven zijn ondertekend met een Nederlandse naam. Uit onderzoek van Fraudehelpdesk blijkt dat de Nederlandse naam echt bestaat. De naam is zonder medeweten van de bedrijfsjuristen gebruikt.

De gepensioneerde jurist heeft inmiddels aangifte gedaan van identiteitsfraude. Hij zegt tegenover Fraudehelpdesk dat hij niets met de brieven te maken heeft. De criminelen zouden volgens de Fraudehelpdesk uit het buitenland komen, maar het meldpunt sluit niet uit dat er wellicht Nederlandse handlangers zijn.