Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Manning niet schuldig aan helpen vijand, wel aan 19 andere zaken

Manning vandaag bij aankomst bij de rechtbank in Fort Meade (Maryland) om zijn vonnis te horen.
Manning vandaag bij aankomst bij de rechtbank in Fort Meade (Maryland) om zijn vonnis te horen. Foto Reuters / Gary Cameron

Drie jaar nadat hij via WikiLeaks geheimen van het Amerikaanse leger naar buiten bracht, is Bradley Manning (25) vrijgesproken van de belangrijkste aanklacht: hulp aan de vijand door het lekken van geheime informatie. Wel is de soldaat veroordeeld voor 19 andere zaken, variërend van spionage tot diefstal, computerfraude en overtreding van militaire voorschriften.

Daardoor kan hij rekenen op een lange gevangenisstraf van mogelijk enkele tientallen jaren. Die straf wordt morgen bepaald. Hulp aan de vijand had Manning een levenslange gevangenisstraf kunnen opleveren. De klokkenluider heeft tien minder zware vergrijpen bekend, maar de aanklagers weigerden de zwaarste aanklachten te laten vallen om de zaak te schikken.

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks Manning faces 136 years on the charges he has been convicted of today. Dangerous national security extremism from the Obama administration.

‘Twintig jaar is het minimum’

Het is niet te verwachten dat Manning daadwerkelijk 136 jaar cel krijgt. Correspondent Guus Valk:

“Als je alle maximum straffen van alle aanklachten bij elkaar optelt kom je inderdaad op zo’n straf uit, maar het is niet te verwachten dat hij daadwerkelijke voor iedere aanklacht de maximumstraf krijgt. Maar het is duidelijk dat hij in ieder geval heel lang achter de tralies zal verdwijnen. Dat was ook wel te verwachten, maar veel aanhangers van Manning hadden toch een soort hoop dat het misschien zou meevallen. Zeker na de vrijspraak op de zwaarste aanklacht: hulp aan de vijand.”

Dat hij op de belangrijkste aanklacht is vrijgesproken maakt voor Manning niet zoveel uit, maar het schept wel een precedent, aldus Valk.

“Die uitspraak kan dus interessant zijn voor toekomstige, soortgelijke zaken. Denk aan Edward Snowden.”

Twitter avatar carwinb Alexa O’Brien Here is the verdict. PIC #Manning faces 136 years Maximum Punishment. Sentencing begins tomorrow 9:30am http://t.co/9H7Qg1OZJr

Wereldnieuws door WikiLeaks

Manning, geboren in Oklahoma, is de schuchtere militair die drie jaar geleden wereldnieuws werd toen via de klokkenluiderssite WikiLeaks geheime documenten en videobeelden over de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan werden gepubliceerd.

Zo kwamen beelden vrij van een luchtaanval met een Apache-helikopter in Bagdad in 2007, waarbij negen mensen werden gedood, onder wie een fotojournalist en een chauffeur van het persbureau Reuters. Al die informatie was afkomstig van Manning die in 2009 naar Irak was gestuurd om daar te werken als inlichtingenanalist. Meer dan 700.000 in Irak verzamelde documenten, waaronder diplomatieke communicatie en informatie over de oorlog in Afghanistan, speelde hij in handen van WikiLeaks.

In 2010 werd hij gearresteerd.