Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

25ste editie Deventer Boekenmarkt is ode aan bananendoos

DEVENTER - Kilometers aan boekenkraampjes op de IJsselkade in Deventer tijdens de 22ste editie van de Boekenmarkt/ Foto ANP

Aanstaande zondag start de 25ste editie van de Deventer Boekenmarkt, de grootste boekenmarkt van Europa. Vorig jaar stond de markt nog in het teken van wijlen Gerrit Komrij. Dit jaar staat de bananendoos op een voetstuk, weet nu.nl.

Het thema van de 25ste editie van de Boekenmarkt luidt dit jaar ‘zonder bananendoos geen boekenmarkt’. De organisatie van de Deventer Boekenmarkt schat dat er jaarlijks van zo’n 8500 bananendozen gebruik wordt gemaakt. De organisatie noemt de doos ’sterk, niet te groot, tilbaar en vooral stapelbaar’.

Ter ere van de bananendoos kent Deventer vanaf aanstaande zondag voor even een ‘bananendarkroom’, bananencabaret en biedt het hapjes en drankjes met banaan.

De Deventer Boekenmarkt vindt ieder jaar op de eerste zondag in augustus plaats. De markt trekt jaarlijks tussen de 120.000 en 130.000 bezoekers. In 1989 werd er begonnen met 100 kramen. Inmiddels bieden de bijna 900 kramen een gevarieerd aanbod aan genres, van literatuur, strips, poëzie en kinderboeken tot kunstboeken.